Slabovidni studenti strepe za budućnost

Već 15 godina Zaklada "Marko Brkić" pomaže u školovanju slijepih. U zakladi su uvjereni da je obrazovanje svima potrebno - osobito ljudima koji su ostali bez vida. Do sada su podijelili 230 stipendija slijepim i slabovidnim učenicima i studentima. Nemaju namjeru posustati.

21-godišnji Bruno Tot student je druge godine fonetike i informacijskih znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uspješan je student koji je prije samog upisa godinu dana proveo na rehabilitaciji u Centru Vinko Bek jer je visoko slabovidan. To mu je pomoglo da se bolje snalazi tijekom studiranja kada mu svaka pomoć dobro dođe. Pa i 600 kuna koje dobiva kao stipendist.

Tih 600 kuna znači dosta jer moram svaki mjesec plaćati stanarinu za dom u Studentskom domu, za život troškove, svakako mi olakšava tih 600 kuna jer život u Zagrebu, iako je studentski život, uz sve te silne povlastice i popuste  dosta je jeftiniji od prosječnog života a opet je skup, kaže Bruno koji je do stipendije došao zahvaljujući natječaju koji zaklada provodi svake godine.

Stipendiramo učenike i studente iz cijele Hrvatske i mislim da im ta stipendija puno znači iz više razloga a to je da kompenziraju upravo ove troškove života u obrazovanju, studiranju koji se odnose na njihovo oštećenje a nisu pokriveni nekim drugim doplatkom koji iznosi 350 kuna, objasnila je Andreja Veljača, upraviteljica Hrvatske zaklade za školovanje slijepih "Marko Brkić" , Hrvatski savez slijepih.

Troškovi školovanja i studiranja visoki su. Dobro to zna Sinjanin Bruno koji sanja o poslu u studiju jer su mu hobiji audio dizajn i informatika. Naravno, nada se poslu nakon diplome no ipak strahuje zbog velike nezaposlenosti.

Znam jednog kolegu koji je nadavno diplomirao i snašla ga je ista sudbina kao i sve ostale u Hrvatskoj. Sada nema posla i teško se snalazi tako da je teško i osobama bez ikakvog oštećenja, invaliditeta naći posao a s invaliditetom još više jer smo ograničeni u poslovima koje možemo raditi, izjavio je Bruno.

Ni u Hrvatskom savezu slijepih nisu optimistični oko zapošljavanja svojih članova koji je trenutačno više od 6 tisuća a njih 40-ak su studenti.

Mislili smo da će krenuti na bolje no moram reći da su slijepe osobe još uvijek najteže zapošljiva skupina zato što je spektar poslova ograničen, uvjerena je Veljača.

Kako bi se barem stipendistima olakšalo školovanje i studiranje Zaklada danas organizira humanitarni koncert klasične glazbe u muzeju Mimara. Pozivaju sve da sa 70 kuna koliko stoji ulaznica podrže ove mlade ljude i stvore im bolje uvjete za njihovo obrazovanje.