Pripremite tijelo za proljeće

Stručnjaci se slažu da je dobro s vremena na vrijeme organizam malo očistiti od toksina. Načina je mnogo, a mi smo provjerili što savjetuje prirodna indijska medicina – ayurveda. Jer prema njoj, idealno vrijeme za pažljivije biranje namirnica upravo je sada - na prijelazu iz jednog u drugo godišnje doba.

Ayurveda, učenje staro oko 5 tisuća godina, smatra da je hrana lijek. Prema tome, da bismo se  riješili negativnih , a održali  pozitivne značajke, odnosno da bismo doveli tijelo u ravnotežu, trebamo se hraniti primjereno svojoj doshi – tjelesnom tipu. Prema ayurvedi su tri osnovna tjelesna tipa – vata, pitta i kapha. Svaki ima pozitivne i negativne značajke.

Vata osobe karakterizira i vitka građa; teško se debljaju, a lako gube na kilaži.  Kosa im je prirodno kovrčava, oči malene, nos uzak, usne tanke. Druželjubivi su, a često i nervozni te neodlučni.
Pitta osobe su srednje tjelesne građe. Imaju prodorne,  svijetlozelene ili plave oči. Tanak, prćast nos, lako se udebljaju ali lako i mršave. Ambiciozni su, racionalni, fokusirani. Skloni su ljutnji, ljubomori i kriticizmu.
Kapha osobe ćemo prepoznati po krupnijoj tjelesnoj građi. Imaju čvrstu, prirodno tamniju kosu. Krupnije oči, nos i usne. Mirni su, pomalo usporeni, suosjećajni, tvrdoglavi. Lako ih uhvate melankolija i depresija.

Što se hrane tiče, kapha tipovi prednost trebaju dati toploj, a izbjegavati hladnu, sirovu i  masnu hranu. Vata također trebaju izbjegavati hladnu i sirovu hranu, ali ne i masnu.  Posebno im odgovara jušna hrana. Pitta tipovi trebaju se držati hrane koja će ih rashladiti. To je sirova hrana i tzv. zeleni/crveni sokovi  koje vrlo jednostavno napraviti.

Eleonori, Marijani i Tanji iz naše reportaže pomogli su ovi drevni savjeti. Želite ih isprobati, prvi korak je da prepoznate koja ja vaša dosha – tjelesni tip. Neko vrijeme pridržavajte se za nju pravilne prehrane i možda se tako riješite svojih boljki, odnosno negativnih karakteristika pa dovedete um i tijelo u ravnotežu.


Savjete Tanje Kraljić Strgačić, ayurvedske terapeutkinje iz priloga svojim je gostovanjem obogatila Ivana Petrušić, fizioterapeutkinja i ayurvedska savjetnica za prehranu. U svom optimističnom i duhovitom holističkom priručniku 40 dana Ivana je opisala je kako u 40 dana pročistiti tijelo i um prema ayurvedskim načelima. Savjete pogledajte u videoprilogu.


Kitchari varivo

1 šalica mungo graha
1 šalica bijele basmati riže
3 žlice gheea (masla)
1 žličica kurkume
1 žličica sjemenki kumina
oko 7 šalica vode
2 do 6 šalica povrća
1 žlica svježeg đumbira
1 žličica timijana
½ žličice himalajske soli

Grah i rižu skuhajte u vodi, zajedno u poklopljenoj posudi na laganoj vatri dok ne omekšaju. Maslo stavite u tavicu i dodajte sve začine. Kratko propržite dok ne počnu otpuštati mirise. Tako dobivenu mješavinu dodajte u gotovu rižu i grah. Posolite prije jela.

Zeleno/crveni sok
 

1 cikla
1 jabuka
4 mrkve
10 listova blitve
2 čaše vode

Izrežite svježe povrće i jabuku, ubacite u blender, dodajte vodu i izmiksajte. I to je to!

Recepti Tanje Kraljić Strgačić