Pronađen Cervantesov grob

Znanstvenici su i službeno potvrdili da su u siječnju pronađeni posmrtni ostaci velikog pisca Miguela Servantesa, autora "Don Kihota". Četiri stoljeća nakon piščeve smrti, njegov je grob otkriven u jednom samostanu u Madridu.

Oduvijek se znalo da je slavni španjolski pisac Miguel Cervantes, autor legendarnog romana Don Quijote, pokopan u samostanu Reda presvetog trojstva u Madridu, ali s vremenom se zagubio podatak na kojem točno mjestu.

Osim toga, od početka, kada je Cervantes umro, samostan je više puta pregrađivan. Nakon višemjesečnih iskapanja s pomoću najsuvremenije tehnike, španjolski stručnjaci uspjeli su u podzemnoj kripti samostanske crkve pronaći posmrtne ostatke velikog pisca, koji je inače umro kao potpuni siromah.

Ukratko, nakon što smo ispitali sve antropološke podatke o ovom slučaju, možemo smatrati da su neki ostaci Miguela Cervantesa pronađeni u kripti samostana Presvetog trojstva, izjavio je Francisco Extebarria,forenzični antropolog.

DNK analiza jedina je metoda kojom se nedvojbeno može utvrditi je li doista riječ o posmrtnim ostacima slavnoga pisca. Nažalost, takvu je analizu nemoguće provesti jer danas više nema ni jednog Cervantesova krvnog rođaka.

Madridske gradske vlasti najavile su da do sljedeće godine, kada se obilježava 400. godišnjica piščeve smrti, kriptu žele urediti i otvoriti je posjetiteljima.

Inače, red Presvetog trojstva platio je otkupninu i tako oslobodio Cervantesa iz zarobljeništva alžirskih gusara. Tridesetak godina poslije objavio je prvi svezak Don Quijotea.