Irska groznica u Hrvatskoj

Neki samo na današnji dan žive u irskom stilu, a nekima je irski dan - svaki dan. Ekipa HRT-a otišla je na trening zagrebačke plesne skupine Celtic Fantasy, koja je prva u Hrvatskoj počela promovirati irsku kulturu.

Oni su Zagrepčani, ali obožavaju Irsku. Marija Čorak se prva među njima zaljubila u tu otočnu europsku državu, u povijesti poznatu od čak 300. godine prije Krista. Mene je Irska oduševila kao zemlja, oduševila me njihova kultura, ta glazba živahna, mislim da svatko tko čuje irsku glazbu, da ima potrebu zaplesati, kaže.

No za ples presudna je bila predstava The Lord of the dance koju je pogledala i oduševila se. Godien 2007. otišla je u Irsku, nabavila svoj prvi par cipela i od tada krenula proučavati ples na DVD-u.

Step je naučila i počela ga podučavati. Malo pomalo Zagrebom se tako počela širiti irska groznica. Zato je prije šest godina osnovana neprofitna udruga Plesni studio Celtic Fantasy - prva plesna skupina irskog stepa u Hrvatskoj.

Trenutačno je u udruzi  30-ak članova. Svatko ima svoj posao, ali slobodno vrijeme provode jednako - u dvorani u blizini glavnog zagrebačkog kolodvora.  Može se učiniti da su tu odmah s vlaka došli Irci i napravili feštu. No ipak su to samo treninzi domaćih entuzijasta. Cilj im je da brojnim predstavama i koncertima diljem Lijepe Naše promoviraju Irsku kulturu.

Ima jedna zanimljivost, to je ustvari više legenda, da je irski step nastao kad su bili progoni u Engleskoj, da im je bilo zabranjeno plesati i da im je zabranjeno bilo provoditi društveni život. Tako su bili prisiljeni plesati u kućama, ali i iza prozora i onda su oni taj svoj gnjev pokušavali izraziti tako da su plesali od struka nadolje i lupali nogama i proizvodili glasne zvukove, ispričao je Dominik Milanović.

Trenutačno usavršavaju predstavu na kojoj gotovo svakodnevno rade već godinu dana. Premijerno će je izvesti u nedjelju 22. ožujka u 19 sati u zagrebačkom kazalištu Trešnja.

Sjedeći u publici posjetitelji će na sat vremena otputovati u Irsku i učiniti dobro djelo. Jer bit će to Irski step za Iris, predstava koja osim irskog ima i humanitarni karakter.

A novinarska je ekipa odlučila naučiti i osnove irske kuhinje, kulture i vidjeti kako će se Irci predstaviti Zagrepčanima tijekom Tjedna irske kulture.

Što su Guinness and Beef pie i Whiskey and honey crème brulee, saznajte u videoprilogu!