Promijenite štetne navike, čuvajte mozak!

Troškovi liječenja moždanog udara, depresije i Alzheimerove bolesti čine više od trećine ukupnih izdataka europskog zdravstva. Od nekog oblika bolesti živčanog sustava pati svaki treći Europljanin pa su izdvajanja za prevenciju i istraživanja sve veća. Na žalost - ne i u Hrvatskoj, stoga će liječnici i stručnjaci i ove godine iskoristiti Tjedan mozga, koji organizira Hrvatsko društvo za neuroznanost, kako bi javno progovorili o tome.

Uzbudljivo i dramatično jutro za zagrebačke osnovce u laboratorijima Instituta za istraživanje mozga.

Čiji je ovo mozak? Ovo je od štakora mozak! Isuse, štakorov mozak, zgražavaju se školarci.

To je mišji mozak, evo ga. Mogu ga usporediti s vlastitim mozgom, to je kao komadić našeg mozga!

Saznali su i kako se istražuje mozak, a neke od njih znanost je već začarala. Da bi mogli vidjeti mozak ispod mikroskopa i stanice , neurone moramo ih obojat različitim bojama i gledajte kako to izgleda! To je jako posebno, jako je čudno, čarobno, jako čarobno, oduševljeno šapću.

I sami su istraživali, na gipsanim modelima mozga a kako mozak funkcionira objasnio im je osnivač Instituta - akademik Ivica Kostović.

Iako je moždani udar jedan od vodećih uzroka smrtnosti i u Hrvatskoj i u Europi, do novca za istraživanje i prevenciju ne dolazi se lako.

Zato je cilj 14. tjedna mozga mlade potaknuti da na vrijeme promijene štetne navike a starije - da na vrijeme potraže stručnu pomoć.

Više u videoprilogu.