Da, umjetnička djela mogu biti jestiva

Ruskinja Maria Shramko vodeća je svjetska slastičarka. Na Islandu je zovu doktoricom šećera, a lani je na svjetskom slastičarskom kupu u Luksemburgu osvojila rekordnih pet medalja. Osim kuhače, za stvaranje umjetničkih slastica ima i slikarski pribor, pa tako i zračni kist.
Shramko je na međunarodnom kuharskom kupu u Bjelovaru pokazala da umjetnička djela mogu biti i jestiva ako se pripremaju od šećera, karamele, marcipana ili drugih sastojaka.  Svoje znanje inače prenosi i studentima Kulinarske akademije u Reykjaviku.
"I moji su učenici uspješni u slastičarskim disciplinama. Osvojili su dosad 78 zlatnih medalja na svim natjecanjima: od regionalnih, preko državnih, europskih do svjetskih", kaže Shramko, koja je inače i članica nacionalnog kulinarskog tima Islanda.
Natjecanje u Bjelovaru na kojemu je Shramko sudjelovala okupilo je 40-ak kuhara iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Rumunjske. Koliko su Bjelovarčanima pripremljene delicije bile ukusne i privlačne, govori i to da su sa stolova nestale u samo 20-ak minuta. Pripremala su se uglavnom domaće tradicionalne namirnice na suvremen način.