Otkrio lava u sebi

Posao timaritelja za Danijela Lacića je ispunjenje dječačkog sna. O velikim mačkama i medvjedima u zagrebačkom Zoološkom vrtu brine se već gotovo sedam godina.

Ne počinje se s mačkama, ni majmunima ni zmijama otrovnicama. Uvijek se počinje s nečim drugim - sa preživačima, kopitarima, pticama, gmazovima i slično. Obzirom da su obzirne životinje, imate puno vrata o kojima se brinete svaki dan ne smijete zaboraviti niti jedna od njih 50-60, kaže timaritelj Lacić.

Kad čujete lava - kralja životinja - kako ga često nazivaju, trnci prolaze tijelom. Tako je i Danijelu i dandanas. No na pitanje koje se nameće samo po sebi odgovara: strahopoštovanje postoji, ali strah ne.

U opasnoj situaciji nije bio, kaže, jer dok se poštuju neke sigurnosne protokole rada u nastambama ne može se ništa desiti opasno. A neke sitne situacije prilikom treninga i nešto kada im dajete meso iz ruke, može se nešto desiti, da vas možda ugrize, dohvati šapom i slično.

Fizičke opasnosti s iskustvom koje dolazi s godinama se smanjuju, za razliku od onih psiholoških. To je jedna od boljki ovog posla rekao bih jer teško je kad se nešto desi životinji ili kad ugine jer kao da se desi članu obitelji bilo kojem, a ne životinji, kaže.

Povezanost nije jednostrana. I životinje osjećaju njihove promjene raspoloženja. Odlični su psiholozi pa ni timaritelj u treningu ne smije biti nervozan jer životinja to prepoznai ne tolerira nervozu i nestrpljenje.

Od trenutka kad dođe na posao pa do odlaska kući, Danijel je stalno u pokretu. Briga o prehrani, zdravlju i sigurnosti životinja, treninzi pa sve do čišćenja  nastambi - tempo je to koji ne ostavlja previše prostora za odmaranje.

Uza sve to, Danijel često odlazi i na edukacije. One mu pomažu da svoj posao obavlja uspješnije, a samim time su i životinje zadovoljnije.

Lavove je godinu dana pripremao za selidbu u nove nastambe. Trebalo mu je šest mjeseci samo da ih nagovori da uđu u kavez koji će ih prevesti s jednog kraja vrta na drugi, a to je bio tek početak.

Više o poslu timaritelja saznajte u videoprilogu.