Tko jači, taj kvači

Kako se hrvatski vozači odnose jedni prema drugima u prometu? U gužvama se često gube živci, a pritom zna doći do neugodnih situacija. Vrijedi li na našim cestama ona narodna - tko jači, taj kvači?

A tko to najbolje zna nego sami vozači - i to oni koji cijeli dan provedu na cesti. Marko Franjković profesionalni je vozač dostavnog kombija sedam godina. Iskustva su svakojaka. Ima dosta kulturnih vozača, a ima i nekulturnih. Pogotovo bih napomenuo da su djelatnici javnih službi i taksisti stvarno priča za sebe. Uvijek su u pravu. No ujutro dok je velika gužva i popodne kad se ljudi vraćaju s posla tu je onda posebna nervoza, gestikulacije, blicanje, trubljenje.

Svatko tko se automobilom zatekao u gradskoj gužvi zasigurno se susreo s vozačima koji ne mare za druge, ubacuju se, trube ili pak dobacuju ružne riječi drugim vozačima.

To je osobna kultura svakog vozača, svakog čovjeka, kakav će bit na cesti, hoće li se ponašat u skladu s pravilima i propisima ili neće, kaže Franjković.

Zato ako želite da drugi vozači budu tolerantni prema vama, budite i sami takvi. Nije to lako, posebno u gužvama gdje vozači najčešće gube živce.
No, to je nešto što si Miroslav Tuljić, vozač gradskog autobusa koji iza sebe ima 25 godina za volanom, ne smije dopustiti. Prije je više dolazilo do toga, ali sad već čuvam živce. Ali dođe nekad kad vidite kako se ponašaju kad vide autobus. Ja ne znam što dođe ljudima kad vide bus, kao da su alergični na plavu boju gradskog autobusa.

Tko je jači i tko kvači, pogledajte u videoprilogu!