U splitskom HNK premijerno izvedena drama "Idomenej"

Dramski ansambl splitskoga Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) premijerno je izveo sedamdesetminutnu dramu "Idomenej" Rolanda Schimmelphenniga, u režiji, prijevodu i scenografiji Rene Medvešeka. Publika ju je nagradila dugotrajnim pljeskom.

Idomenej je kretski kralj i junak trojanskoga rata čiji se svijet ruši kad mora podnijeti žrtvu veću i od vlastita života. Naime, zavjetovavši se Posejdonu da će za sretan povratak žrtvovati prvo živo biće koje sretne na obali, on žrtvuje svojega sina.

Reneu Medvešeku ovo je prva režija na splitskoj kazališnoj sceni. U predstavi su nastupili Nenad Srdelić, Snježana Sinovčić Šiškov, Anastazija Jankovska, Nikša Arčanin, Trpimir Jurkić, Petra Pavlina Kovačić, Sara Ivelić, Mia Čotić, Pere Eranović i Bojan Brajčić. Dramaturginja predstave je Lada Martinac Kralj. Za kostime se pobrinula Ana Marin, a za scensku glazbu Matija Antolić i more, točnije zvuk morskih orgulja u Zadru. Zoran Mihanović je oblikovatelj svjetla, Tomislav Luetić zvuka, dok je jezična savjetnica bila Jagoda Granić.

U svijetu umjetnosti Idomenej je najpoznatiji po istoimenoj Mozartovoj operi, premijerno izvedenoj 1781. u muenchenskom kazalištu Cuvilliesu. Roland Schimmelpfennig, jedan od najpoznatijih europskih dramatičara, svojeg je "Idomeneja", koji je izveden u tom kazalištu, napisao 2008.