Teine slastice i peciva: Male pite od jabuka

Za tijesto:
115 g hladnog maslaca
125 g glatkog brašna
3 žlice hladne vode
dobar prstohvat soli

Premaz:
1 jaje
1 žlica vode

Punjenje:
2 jabuke
40 g šećera
½  žličice cimeta
sok i korica pola limuna

Postupak:
Maslac izrežite na kockice, dodajte brašno i sol te izmiksajte (komadići maslaca trebaju biti vidljivi i nakon miksanja). Tijesto će biti mrvičasto što je potpuno ispravno. Dodajte 3 žlice vode ili onoliko koliko treba da se tijesto  poveže. Zamotajte u foliju i ostavite u hladnjaku 30 minuta, a može i preko noći.

U međuvremenu napravite punjenje. Ogulite jabuke, izrežite na manje kockice i u zdjeli pomiješajte sa ostalim sastojcima: šećerom (količinu povećajte ili smanjite, ovisno o slatkoći jabuka), cimetom i limunom.

Tijesto razvaljajte tanko, na dobro pobrašnjenoj radnoj plohi. Izrežite krugove željene veličine i položite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Stavite punjenje u sredinu, zatim mješavinom jajeta i vode premažite rubove. Stavite malo veći krug na vrh i vilicom utisnite krajeve. Premažite pite mješavinom jajeta i vode, obilato pospite šećerom i napravite nožem mali križ na vrhu.

Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200° C, otprilike 20 minuta ili dok dobiju lijepu zlatnu boju, a šećer se karamelizira.