Na privremenom radu u Hrvatskoj

Mlada ruska znanstvenica svoj je rodni Novosibirsk zamijenila ipak nešto toplijim Zagrebom. Dok na poslu proučava šećere i proteine, u slobodno vrijeme upoznaje Hrvatsku, Hrvate i vlastitu slobodu.

Dr. sc. Olga Zaitseva biologiju je doktorirala u rodnom Novosibirsku u Rusiji, a svoj je prvi postdoktorski posao dobila u Hrvatskoj. Djevojka iz velikog grada velike države, našla se u našoj maloj metropoli sasvim slučajno. Bavi se, rekli bismo, slatkom znanošću proučavajući u zagrebačkom prestižnom laboratoriju šećere na proteinima i uživa u tome. Između rada u Rusiji i kod nas ne vidi velike razlike osim u organizaciji. Socijalnih razlika pak vidi mnogo, a generalno govoreći, kod nas se osjeća slobodnije. Poštovanje žena najbolja je odlika hrvatskih muškaraca, reći će Olga, koja u Zagrebu osim poslovnog života gradi i onaj privatni. Voli voziti bicikl, pa rijetko na posao ide tramvajem.

Iako joj je u početku bilo teško, svakim danom sve se više privikava na Hrvatsku. Tko zna, možda se i dugotrajnije skrasi u Lijepoj našoj, jer imamo za nju važne adute – nisku dozu agresije u kulturi i klimu koja joj se sviđa. U svemu tome Olga će uživati sigurno još godinu i pol dana, a onda kamo je znanstveni put odvede.