Volontiranje je uvijek in

Volonterski centar Zagreba (VCZ) 6. godinu zaredom dodijelio je nagradu za volonterski rad za istinske, ali samozatajne zvijezde naše zajednice.

Ovogodišnji dobitnik je Slavko Navratil (75) koji godinama volontira u Savezu gluhoslijepih osoba Dodir, a to što ne čuje nije mu prepreka već prednost u pomaganju osobama s dvostrukim oštećenjima.

Slavko volontira kod gluhoslijepih osoba. Oni mu pošalju mobitelom poruku kad ga trebaju. Osim čitanja, snalaženja na otvorenom i u kupnji, neprocjenjivo im je i druženje koje je kod gluhoslijepih vrlo rijetko i teško ostvarivo. Zbog manjka prevoditelja, pomoć volontera koji znaju i imaju vremena pomagati gluhoslijepima iznimno je dragocjena.

Slavko vidi i opisuje gluhoslijepima detalje koje oni ne mogu uočiti pa se zove intervenor ili pratitelj. Iako mu je već 75 godina, kaže da mu ništa nije teško i da će neumorno volontirati dok god bude mogao.Kreće sezona međunarodnih volonterskih kampova, pa su jutros u emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovali i mladi volonteri VCZ-a Dora Rakić i Daniel Devčić koji su imali prilike putovati i upoznati različite zemlje volontirajući odnosno sudjelujući na Međunarodnim volonterskim kampovima. Svoje iskustvo i preporuke za buduće volontere podijelili su s voditeljima i gledateljima emisije.

Ako ste zainteresirani za volontiranje više informacija potražite na stranicama www.workcamps.info.