Krajobraz pripisan Van Goghu procijenjen na 10 milijuna dolara

Krajobraz nedavno pripisan jednom od najvažnijih slikara postimpresionizma Vincentu Van Goghu uskoro bi trebao prvi put biti predstavljen javnosti nakon više od stotinu godina, a stručnjaci očekuju da će na tržištu postići cijenu od oko 10 milijuna dolara.

Crtež grafitnom olovkom, tušem i akvarelom na papiru Le Moulin d'Alphonse Daudet a Fontvieille iz 1888. prikazuje živopisan zeleni vinograd u podnožju vjetrenjače slomljenih lopatica. Nacrtan je nedugo nakon što je umjetnik iscrpljen i bolestan stigao u Arles, gdje ga je odmah oduševio briljantan kolorit juga Francuske i gdje je poslije naslikao neka od svojih najpoznatijih djela.
Vjetrenjače i vinogradi bili su najdraže teme nizozemskog umjetnika, prethodnika europskog ekspresionizma koji se, neprepoznat i neuvažavan, depresivan i uznemiren, ubio 1890. u 37. godini.

Slika će prvi puta biti predstavljena suvremenoj javnosti na jednom od najprestižnijih svjetskih sajmova umjetnina TEFAF Maastricht, koji se otvara u petak u tom nizozemskom gradu.

Slika je posljednji puta u javnosti izložena davne 1910. u Njemačkoj, nakon čega se nalazila u privatnim zbirkama europskih kolekcionara.