Govoriti djetetu da je posebno potiče narcisoidnost

Djeca kojoj roditelji govore da su posebna imaju veće izglede razviti se u narcisoidne osobe, pokazuje studija koje je svrha bila istražiti korijene ekstremnog egoizma.

Znanstvenici su godinu i pol dana pratili ponašanje 565 djece u dobi od 7 do 11 godina u Nizozemskoj. Također su analizirali navike roditelja te djece.

Djeca, koju su roditelji opisivali kao posebniju od druge i govorili im da zaslužuju nešto više u životu, imala su veće izglede na testu narcisoidnosti prikupiti veći broj bodova, otkrila je studija.

Autori su pratili u kolikoj mjeri roditelji precjenjuju vlastito dijete pitajući ih primjerice slažu li se s tvrdnjom moje je dijete dobar primjer za drugu djecu.
Djeca vjeruju da je istina kada im roditelji govore da su posebnija od drugih,
kazao je koautor studije Brad Bushman, profesor komunikacije i psihologije na sveučilištu u državi Ohio te je upozorio da to ne bi trebalo biti dobro ni za djecu niti za društvo.

Ohrabrenja i topli odnosi roditelja prema djeci bolja su odgojna strategija nego pumpati dječji ego, pišu autori. Objašnjavaju da djeca visokog stupnja samopouzdanja ne misle da su posebnija, ali se slažu s tvrdnjom da su sretna i prihvaćaju se onakvima kakva jesu.

Ljudi visokog samopouzdanja vjeruju da su jednako dobri kao i drugi. Narcisoidne pak osobe drže da su bolje od ostalih, objašnjava Bushman.

Voditelj studije Eddie Brummelman sa sveučilišta u Amsterdamu napominje da roditelji svakako žele dobro svojoj djeci, ali porukama o posebnosti zapravo potiču narcisoidnost. Brad Bushman, koji je i sam otac obitelji, priznaje da su ga rezultati istraživanja nagnali da bira riječi u komunikaciji sa svoje troje djece.