I zdravo i fino na dječjem tanjuru

Splićanka Mia Šoškić, majstorica kuhinje još od djetinjstva zaljubljena je u kulinarstvo. Nema toga što njezini spretni prsti nisu u stanju ukusno pripremiti, pa je po svom radu u Splitu već godinama prepoznatljiva. Ovaj put je kuhala za najmlađe. I to hranu koju djeca, iz iskustva kaže, nerado jedu.

Zdravo je povrće, puno vitamina i minerala. Ali kod djece nije rijetko da što je zdravo, nepcu im baš i nije milo. Spojila je zato Mia za njih nešto što je, tvrdi, zdravo. I što djeca vole. U ovom receptu djeca neće ni znati da ste napravili jelo sa slanutkom zato što se slanutak smiksa. Kvinoja je žitarica koja je malo poznata, djeca je većinom možda nisu probala pretpostavljam, a kvinoja je najhranjivija od svih žitarica. Zovu je kraljicom žitarica. Osim kvinoje i kuhanog slanutka u složenac idu mrkva, batat i malo krumpira.

Dok se jelo peče, a mirisi kuhinjom šire, Mia priča. Sve je više roditelja koji zalogaje svojih malih žele osvježiti. Promijeniti. Da budu raznoliki, a ako treba i neobični. Svima koji žele zdravije jesti,  Mia savjetuje, treba se organizirati. Kuhinju napuniti kvalitetnim namirnicama, planirati, a u početku ne improvizirati. Majstorica kuhanja Mia za roditelje i tinejdžere drži tečajeve zdrave prehrane, a savjet o laganoj, ukusnoj hrani koja energiju ne oduzima nego je daruje uvijek je spremna dati.


Pečeno povrće s kvinojom i slanutkom

Sastojci
:
1 veća cikla
2 mrkve
1 krumpir
1 batat
Sol, papar, maslinovo ulje
1 šalica kuhane kvinoje (2/3 šalice kvinoje skuhati s 2 šalice vode)
½  šalice kuhanog slanutka
1 dl zobenog vrhnja
2/3  tofu kobasice (pikantnije)
masline
origano
mladi sir ili dimljeni tofu sir

Postupak
:
Ciklu, krumpir i mrkvu izrezati na kockice i u vatrostalnoj posudi sa poklopcem pomiješati sa malo soli i maslinovog ulja i peći ½ sata. U blenderu izmiksati slanutak, zobeno vrhnje i kobasicu. U to umiješati kuhanu quinou i dodati po potrebi još malo zobenog vrhnja. Izvaditi povrće iz pećnice. Lagano promiješati. Preko poravnati smjesu quinoe i slanutka. Po želji još posuti sirom ili dimljenim tofu sirom. Posuti origanom i narezanim maslinama. Sve zapeći još 15-ak minuta.