Obnova tvrđave Brod

Tvrđava Brod, u Slavonskome Brodu, jedan je od najbolje očuvanih fortifikacijskih objekata u Europi. Obnavlja se već dvadesetak godina novcem Vladinih, gradskih i fondova Europske unije. Sve je više i turista koji obilaze tu terezijansku utvrdu.

Tvrđava je nekada bila najveći vojni objekt na granici Austro-Ugarskog i Otomanskog Carstva. Do 1995. godine bila je u vlasništvu vojske nekadašnje države, a zatim smještajni objekt Hrvatske vojske. Nakon što je vraćena gradu, dio po dio tvrđave se obnavlja. Turistička zajednica Slavonskog Broda inicirala je daljnju obnovu, s obzirom na to da je posjećuje sve više turista.

Ministarstvo kulture također će se uključiti u nastavak obnove. Već ovoga proljeća nastavit će se obnova i rekonstrukcija mosta preko tvrđavskih opkopa, kao posebna tvrđavska atrakcija.

Uz obnovu mosta, Ministarstvo te županijski odjeli eurointegracija uključit će se u obnovu kuće u kojoj je živjela Ivana Brlić-Mažuranić, koja je nedavno otkupljena od nasljednika velike književnice.