Umro filmski i kazališni redatelj Tomislav Radić

Istaknuti hrvatski filmski i kazališni redatelj, dugogodišnji profesor i dekan zagrebačke Akademije dramske umjetnosti Tomislav Žiro Radić umro je u subotu, 7. ožujka u sedamdesetpetoj godini.

U povodu njegove smrti Hrvatska televizija danas će prikazati dva Radićeva antologijska filma. Na Prvom programu u 23.15 gledatelji će imati priliku vidjeti film Što je Iva snimila 21.10.2003.? Na Trećem programu u 20.10 moći će te pogledati film
Živa istina.


Tomislav Radić rodio se 8. prosinca 1940. u Zagrebu. Diplomirao je 1962. na Filozofskom fakultetu, a 1973. režiju na Akademiji za dramsku umjetnost u Zagrebu.

Tijekom dugoga niza godina stvorio je velik broj iznimno uspješnih i nagrađivanih dokumentarnih filmova, televizijskih emisija, kazališnih predstava, te dugometražnih igranih filmova od kojih su mnogi naslovi značajno obilježili kulturno razdoblje u kojemu je stvarao.

U njegovom bogatom stvaralačkom opusu, među desetcima naslova, ističu se dokumentarni filmovi "Istrani", "Lica", "Put", "Živjeti u Imotskom", "Hrvat na Kosovu", televizijski film "I tako dalje", kazališne predstave "Stilske vježbe", "Kate Kapuralica", "Gospodsko dijete", "Čaruga", "Emigranti", "Kafetarija", "Ifigenija u Aulidi", "Kako voli druga strana", "Hedda Gabler", "Bard" i igrani filmovi "Živa istina", "Timon", "Luka", "Anđele moj dragi", "Holding", "Što je Iva snimila 21. listopada 2003.", "Tri priče o nespavanju" i "Kotlovina".

Njegove kazališne predstave poput "Kafetarije", postavljene 1978. na Dubrovačkim ljetnim igrama, i "Stilskih vježba" bile su među najuspješnijima, najdugovječnijima i najizvođenijima na svijetu.

"Stilske vježbe" francuskoga pisca Raymonda Queneaua postavio je u zagrebačkom Teatru &TD 1968. s Perom Kvrgićem i Miom Oremović, koju od 1970. zamjenjuje Lela Margitić. Ta minimalistički koncipirana predstava, bez scenografije i kostima, koja počiva na umijeću dvoje vrhunskih glumaca s jednakim se uspjehom izvodi i danas nakon 47 godina.

Radićevi igrani filmovi "Što je Iva snimila" (2005.) i "Kotlovina" (2011.) bili su apsolutni pobjednici Pulskoga filmskog festivala, osvojivši najvažnije nagrade.

U dvadeset godina profesorskog i dekanskog rada na Akademiji dramske umjetnosti, od 1977. do 1997, Tomislav Radić odgojio je naraštaje hrvatskih glumaca. Osam godina bio je glavni urednik Dramskoga programa HTV-a (od 1998. do 2000.).

Za svoj rad nagrađen je nizom nagrada na filmskim festivalima u zemlji i inozemstvu, te državnim nagradama i odličjima.

Sprovod Tomislava Radića održan je, prema njegovoj želji, u najužem obiteljskom krugu, na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Komemoracije će se održati u Hrvatskom filmskom savezu u petak 13. ožujka u 11 sati i na Akademiji dramske umjetnosti u ponedjeljak 16. ožujka u 12 sati.