Ana Frank - premijera u Trešnji

Dnevnik Ane Frank, nakon Biblije, najtiskanija je knjiga na svijetu, ali i trajno nadahnuće za filmove, opere, mjuzikle, stripove i - kazališne predstave. A upravo je predstava o Ani Frank sinoć premijerno izvedena u zagrebačkom kazalištu Trešnja, i to u povodu 70. obljetnice smrti autorice dnevnika. Ana je umrla 15 dana prije oslobađanja logora u kojem je bila zatočena.


Djelić je to potresne priče djevojčice kojoj je rat oduzeo snove. Želja da bude novinarka i književnica nije joj se ostvarila. To je za Anu učinio njezin Dnevnik. U njega je zapisivala misli, lijepila komadiće odjeće, isječke iz novina. Potresni ulomci iz Anina Dnevnika u predstavi su dopunjeni dokumentarnim filmom o ratu, progonu i ubijanju Židova. Ana Frank samo je jedno od milijun i pol židovske djece žrtava nacizma.

Ana je umrla od tifusa u logoru Bergen Belsen samo 15 dana prije njegova pada u ožujku 1945. Da je preživjela, danas bi imala 86 godina i sigurno bi bila poznata književnica. Što i jest zahvaljujući Dnevniku.