Glazbena večer njemačkih autora uz Martine Filjak

Nakon što je s pijanističkim recitalima i koncertima posljednjih godina obišla cijeli svijet, Martina Filjak, koju mnogi smatraju našom najboljom pijanisticom, sinoć je ponovno nastupila u Zagrebu. Uz nju je u Lisinskom bila i Zagrebačka filharmonija.

Schumann traži toliko emocija i energije da me nakon sviranja isprazni, rekla je nedavno u jednom intervjuu naša pijanistička zvijezda. No, publika u Lisinskom nakon Koncerta za klavir i orkestar u a-molu ostala je ispunjena glazbenim zadovoljstvom koji je posljednjih mjeseci bio privilegij publike u Kini, Japanu, Brazilu, SAD-u.

Osjećam se posebno bliska sa Schumanovom glazbom i ovim koncertom koji je za mene poseban, također što na jedan vrlo sofisticairan način utjelovljuje i komorno muziciranje i simfonijsku i solističku svirku, kazala je Filjak.

Dio zasluga za takvo glazbeno utjelovljenje nesumnjivo pripada i istaknutom austrijskom dirigentu Hansu Grafu koji je za pratnju Martini smanjio broj filharmoničara.

Glazbenu večer njemačkih autora Filharmonija je otvorila Koncertnom glazbom za limene puhače i gudače Paula Hindermitha.

Mislim da ga publika ne poznaje dovoljno, riječ je o briljatnom, izazovnom, virtuoznom djelu za orkestar, nimalo jednostavnim za gudače, a tako snažnim za puhače, smatra dirigent Hans Graf.

Izniman koncert Filharmonija je zaokružila Schumanovom 3. simfonijom u Es-duru.