Dodijeljeni prvi Porini: Vatri tri statue za 'Tango'

Izravan prijenos Porina pratite na 1. programu HRT-a, 2. programu HR-a i streamingu na portalu HRT-a od 20 sati.


Uoči televizijskog prijenosa 22. glazbenih nagrada Porin dodijeljene su i statue u 21 kategoriji. Najviše Porina, njih četiri, osvojio je Pavao Mašić u kategoriji klasične glazbe i to za najbolju izvedbu te skladbu Anđelko Klobučar - Hommage a Bach te za produkciju i snimku albuma Anđelko Klobučar - skladbe za orgulje. No Porin za najbolji album klasične glazbe pripao je Darku Petrinjaku za album Klobučar, Njirić, Papandopulo, Juranić.

Slijedi bend Vatra s tri statue za hit Tango. Glazbenu nagradu su osvojili u kategorijama Najbolja izvedba grupe s vokalom te Najbolja produkcija i snimka za što je zaslužan dvojac Jure Ferina i Pavle Miholjević.

Dva Porina dobio je Urban&4 i to za Mamut kao najbolji album alternativne glazbe te za likovno oblikovanje koje potpisuje Tomislav Torjanac.

Rade Šerbedžija & Zapadni kolodvor pobijedili su Doris Dragović i Miroslava Škoru te osvojili Porin za najbolji album zabavne glazbe Vrijeme je, draga, vrijeme je.

Najbolji video broj protekle godine je Bejbi Psihomodo popa redatelja Radislava Jovanova - Gonza dok je za najbolji aranžman Porin osvojio Predrag Martinjak za Massimovu skladbu Ispod nekog drugog neba.

U jazz kategorijama za najbolji album i skladbu statue je dobio Davor Križić Experiment za istoimeni album i skladbu Davor's tune.

Nagradu za najbolji instrumentalni album izvan klasične i jazz glazbe dobio je Jurica Pađen za All Stars, najbolja instrumentalna izvedba izvan klasične i jazz glazbe je ona Livia Morosina za album Motovun tematsko - povijesni album godine je onaj Kemala Montena za 50 originalnih pjesama dok je najbolji album s raznim izvođačima RockOff - Festival novog zvuka.

U kategoriji najboljeg albuma folklorne i etno glazbe statuu je osvojio Lidija Bajuk Trio za album Prelja dok su Matija Antolić i prijatelji nagradu dobili za najbolji album popularne duhovne glazbe Adventske pjesme - pjesme u Došašću.

U prijenosu uživo dodijelit će se Porini u još 12 kategorija među kojima su i one za životno djelo te najbolje antologijsko izdanje.