Teine slastice i peciva: Ledeni souffle

Sastojci:
300 g smrznutog šumskog voća
100 g šećera
2–3 žlice vode
2 bjelanjka
250 ml vrhnja za šlag



Postupak:
Prvo pripremite keramičke zdjelice. Izrežite dovoljno dugačak komad aluminijske folije da ga možete omotati oko svake zdjelice. Folija mora biti barem 3 cm iznad ruba posudice. Zalijepite foliju selotejpom te takve zdjelice ostavite po strani.
Pomiješajte smrznuto šumsko voće s malo šećera i stavite u posudu. Kuhajte oko 5 minuta ili dok voće pusti sok i šećer se otopi. Izmiksajte štapnim mikserom ili multipraktikom te procijedite. Treba vam ostati 250 g voćnog pirea.

U drugu posudu stavite 100 g šećera, dodajte 2 do 3 žlice vode i kuhajte 5 do 10 minuta ili dok na termometru ne očitate 115° C (princip je isti kao kod špinanja šećera). Sirup će se zgusnuti i pojavit će se veći balončići.
Dok se šećer kuha, pripremite bjelanjke, malo prije nego je šećerni sirup spreman počnite ih miksati. Postupno ulijevajte šećerni sirup uz stijenku zdjele, uz neprestani rad miksera.  Bjelanjke miksajte dok ne postanu sjajni, čvrsti i otprilike sobne temperature.

Istucite vrhnje za šlag, samo toliko da zadržava formu, i ostavite sa strane. Pire ulijte u ohlađeni snijeg od bjelanjaka te pjenjačom sjedinite. Na samom kraju špatulom oprezno umiješajte vrhnje za šlag. Smjesu ulijte u prethodno pripremljene zdjelice i stavite u zamrzivač najmanje 4 sata.

Ako souffle ostavite u zamrzivaču preko noći, obavezno ga izvadite sat vremena prije posluživanja i uklonite aluminijsku foliju.