Borderica Ana živi život po svome

Tko od nas može reći da živi baš po svome? Da radi točno što voli, kada to želi i da za to još i dobije novac? Snowboarderica Ana Rumiha živi upravo takvim životom.

Ana Rumiha živi po svojim pravilima. Sloboda. Uživanje. Sreća. Počelo je zaljubljivanjem u sport. Sport je za mene još od djetinjstva nešto što me vuče van i mislim da su mi roditelji usadili tu ljubav prema sportu jer sam oduvijek bila u pokretu i s njima na planinarenju, na biciklu. Nekako sam već od mladih dana znala da se želim bavit atletikom, vjerojatno jer je otac trčao, rekla je Rumiha. 

Sanjala je o danu kada će joj roditelji dopustiti da krene profesionalno atletskim stazama. Onaj dan kad su me pustili meni je to bilo to, sljedećih 7 godina sam trenirala svaki dan, bila sam čak u juniorskoj reprezentaciji to je stvarno bila moja velika ljubav. No onda sam kod nekog prijatelja vidjela skejt i zaljubila se u taj skejt doslovno u dva sata i to je bilo to, prisjeća se Ana. 

Atletske troskoke zamijenila je  skejt-akrobacijama. Umjesto atletske karijere, odabrala je slobodu koju pruža daska s kotačima. Na njoj je, kaže, provodila sate i dane. Jedne god je bilo stvarno jako puno snijega na Sljemenu i nismo više mogli čistit asfalt da idemo skejtat i rekli smo - ajd idemo mi probat taj snowboard. Došli smo gore i ja sam skužila da je meni to to. Na planini sam, bilo je sunce, možeš ić puno brže nego na skejtu mogla sam radit trikove koje nisam mogla na skejtu  i meni je taj osjećaj u tom trenutku toliko ostao u sjećanju da sam došla doma i rekla mami i tati - to je to ja hoću snowboardat, objasnila je Ana. 

Dvije godine bila je u  reprezentaciji.  A onda izišla. I istinski počela živjeti apsolutnu slobodu. Stil života zbog kakvog su joj sva natjecanja i medalje u atletici postali nevažni. Nevažna joj je postala čak i mogućnost da ostvari svoj dječji san i sudjeluje na Olimpijskim igrama. Jedan brend prepoznao je entuzijazam koji širi dok juri snježnim brdima. Zato ni financije ne sputavaju njezinu slobodu.

S 15-ak djevojaka iz Europe koje žive istim stilom života pokrenula je žensku snowboard-produkciju. Snimaju se gdje god bordaju i tako šire ono što žive i za što žive. Ana je do sada nekoliko puta bila u Kanadi, u južnoj Koreji, bordala je po cijeloj Europi.

Koja je njezina iduća lokacija, ne zna. Koliko će još  živjeti ovakvim životom, ne zna. No zna da nikada neće živjeti po tuđim pravilima. U tome i jest ljepota slobode. A budući da svi imamo pravo na nju, možemo živjeti život o kakvom sanjamo. Imamo li za to volje, pronaći ćemo i način. Ana je pronašla.