Joga za djecu

Pogledajte kako se jogom razgibavaju djeca i tako usvajaju dobre navike redovitog vježbanja koje je važno od najranije dječje dobi. Rainbow kids metoda jedna je od najpoznatijih u svijetu po kojoj i u Zagrebu vježbaju djeca.

Tara (5), Kim (6), Ana i još jedna Tara (8) vježbaju jogu već neko vrijeme i treba li uopće reći da to rade kao prave majstorice. Njihova teta, kako je zovu, je Ivana Crnčić, učiteljica koja je  prije 4 godine u Parizu završila Rainbow Kids Yogu. Tako se specijalizirala za rad s najmlađima. Izvode jogu kakvu vježbaju i odrasli, samo na nešto kreativniji način. Radimo ovaj fizički dio joga asane, ali to se sve radi kroz igru puno je dinamičnije jer nam nije cilj dugo zadržavati djecu na prostirkama jer to nije toliko dinamično i zabavno. Pokušavamo polako uvoditi svijest o važnosti disanja, tako da radimo i na prana jami ili tehnikama disanja i učimo ih kako se mogu u svakodnevnom životu same malo opustiti, objašnjava Ivana Crnčić, učiteljica joge za djecu

Cilj je i da se djeca osamostale. Početna dobna granica prilično je individualna: dijete može početi s vježbanjem kada je spremno odvojiti se od roditelja i ostati 45 minuta s vršnjacima u grupi. Joga se izdvaja od ostalih načina vježbanja po tome što nije natjecateljska nije kompetitivna i na svaki sat kada dolazimo počinjemo ispočetka. Nije bitno kako smo vježbali prošli put, što će bit slijedeći put koncentriramo se na ovo sada i ono što nas možda posebno izdvaja od ostalih sportova, jer nama dolaze i mali sportaši, je da je naglasak na fleksibilnosti a znam da su djeca sama po sebi već jako fleksibilna tako da je super, jer kad rano počnu s jogom ta fleksibilnost onda i zadrži, ističe Ivana. A tijelo i psiha, kaže, bit će nam zahvalni ako mu se na ovakav način posvetimo uistinu kratko, ali svaki dan.