Upoznajte korejsku kuhinju
Korejska tehnologija odavno je preplavila Hrvatsku i svijet, polagano se probija i korejska glazba, no ova uspješna dalekoistočna zemlja ima još mnogo toga za ponuditi. Korejska kuhinja je zasigurno nešto što trebate probati, a da hrvatski gurmani u njoj mogu uživati pobrinula se iznimno cijenjena korejska kuharica dr. Sook-ja Yoon, ravnateljica i profesorica na Institutu za tradicionalnu korejsku hranu u Koreji, šezdesetogodišnjakinja koja samim svojim izgledom svjedoči o zdravoj pripremi hrane na korejski način.
Vatromet boja, okusa i mirisa korejske hrane počeo se širiti Lijepom Našom. Direktno iz Koreje stigli su njihovi ponajbolji kuhari i u carstvu kuhinje prestižnog zagrebačkog hotela pripremili mnoga jela po korejskim receptima, ali i naučili naše šefove kako se to radi. Mirisi su se razgalili kuhinjom koja je bila prepuna slasnih korejskih zalogaja. Od juha, različitih predjela i glavnih jela do priloga koji su u toj dalekoistočnoj zemlji vrlo važni i uvijek ih je mnogo servirano uz glavna jela.
Predstavljena je hranu koja je najzastupljenija u Koreji, hranu za koju dr. Yoon smatra da bi se Hrvatima mogla najviše svidjeti, ali i onu koja će izgraditi prijateljstvo između Hrvatske i Koreje. Odlučili smo predstaviti tarajuk and hobakjuk od kašastih jela, kao i nekoliko vrsta kimchija - od blagog bijelog kimchija do ljutog kimchija s ljutim paprom, ali i specijalnog kimchija od bijelog zelja, koji će Hrvati, čini mi se, jako voljeti, ističe dr. Yoon. Korejci jako vole jela od ribe, morskih plodova i mesa, i još više - sve to lijepo dekorirati.
Raznolika su korejska jela - za neke više, za neke manje. Klasne razlike osjete se i za stolom. Obroci običnih građana sastoje se od 3 do 5 sljedova. Viša klasa ima ih od 7 do 9, dok kraljevski meni sadržava čak 12 sljedova. Vrlo važan broj, kada govorimo o korejskoj hrani, je broj 5. Imamo umake u 5 boja: plavoj, crvenoj, crnoj, žutoj i bijeloj. Namirnice koje upotrebljavamo pojavljuju se u istih 5 boja. Kombinacije tih raznobojnih umaka i namirnica ne samo da izgledaju lijepo, nego su i vrlo zdrave. Imamo i 5 vrsta okusa: slatko, gorko, ljuto, slano i kiselo. Tako da mogu reći da nam je hrana zaista vatromet boja, okusa i sastojaka, ponosno govori dr. Yoon.
Često pridaju i različita značenja hrani, pa recimo tjestenina znači dugovječnost i servira se u svim prilikama od vjenčanja do rođendana. Dok se tijekom zimskog solsticija tradicionalno jede kašu od crvenog graha, jer vlada uvjerenje da ta kaša tjera zle duhove zbog izrazito crvene boje.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!