Upoznajte korejsku kuhinju

Korejska tehnologija odavno je preplavila Hrvatsku i svijet, polagano se probija i korejska glazba, no ova uspješna dalekoistočna zemlja ima još mnogo toga za ponuditi. Korejska kuhinja je zasigurno nešto što trebate probati, a da hrvatski gurmani u njoj mogu uživati pobrinula se iznimno cijenjena korejska kuharica dr. Sook-ja Yoon, ravnateljica i profesorica na Institutu za tradicionalnu korejsku hranu u Koreji, šezdesetogodišnjakinja koja samim svojim izgledom svjedoči o zdravoj pripremi hrane na korejski način.
 
Vatromet boja, okusa i mirisa korejske hrane počeo se širiti Lijepom Našom. Direktno iz Koreje stigli su njihovi ponajbolji kuhari i u carstvu kuhinje prestižnog zagrebačkog hotela pripremili mnoga jela  po korejskim receptima, ali i naučili naše šefove kako se to radi. Mirisi su se razgalili kuhinjom koja je bila prepuna slasnih korejskih zalogaja. Od juha, različitih predjela i glavnih jela do priloga koji su u toj dalekoistočnoj zemlji vrlo važni i uvijek ih je mnogo servirano uz glavna jela.

Predstavljena je hranu koja je najzastupljenija u Koreji, hranu za koju dr. Yoon smatra da bi se Hrvatima mogla najviše svidjeti, ali i onu koja će izgraditi prijateljstvo između Hrvatske i Koreje. Odlučili smo predstaviti tarajuk and hobakjuk od kašastih jela, kao i nekoliko vrsta kimchija - od blagog bijelog kimchija do ljutog kimchija s ljutim paprom, ali i specijalnog kimchija od bijelog zelja, koji će Hrvati, čini mi se, jako voljeti, ističe dr. Yoon. Korejci jako vole jela od ribe, morskih plodova i mesa, i još više - sve to lijepo dekorirati.
 
Raznolika su korejska jela - za neke više, za neke manje. Klasne razlike osjete se i za  stolom. Obroci običnih građana sastoje se od 3 do 5 sljedova. Viša klasa ima ih od 7 do 9, dok kraljevski meni sadržava čak 12 sljedova. Vrlo važan broj, kada govorimo o korejskoj hrani, je broj 5. Imamo umake u 5 boja: plavoj, crvenoj, crnoj, žutoj i bijeloj. Namirnice koje upotrebljavamo pojavljuju se u istih 5 boja. Kombinacije tih raznobojnih umaka i namirnica ne samo da izgledaju lijepo, nego su i vrlo zdrave. Imamo i 5 vrsta okusa: slatko, gorko, ljuto, slano i kiselo. Tako da mogu reći da nam je hrana zaista vatromet boja, okusa i sastojaka, ponosno govori dr. Yoon. 

Često pridaju i različita značenja hrani, pa recimo tjestenina znači dugovječnost i servira se u svim prilikama od vjenčanja do rođendana. Dok se tijekom zimskog solsticija tradicionalno jede kašu od crvenog graha, jer vlada uvjerenje da ta kaša tjera zle duhove zbog izrazito crvene boje.