Hotel s dušom – Esplanade nekad i danas

Ovdje se prvi put uz kavu posluživala čokoladica, kao i pjenušac i vino na čaše. Među prvim gostima bio je i gospodin Glück (sreća). No, za uspješnost i  mnogobrojna priznanja koja je hotel Esplanade dobio od otvorenja 1925. godine, bilo je potrebno mnogo više od sreće. Kolekciji nagrada nedavno su pridružene još dvije - World Luxury Hotel Awards za najbolji gradski luksuzni i najbolji povijesni luksuzni hotel.
Početkom 20. stoljeća tadašnja dva hotela postala su nedovoljna za sve putnike koji su u Zagreb stizali poznatim Orient Exspressom koji je vozio na relaciji Pariz - Istanbul. Stvorila se potreba za novim hotelom koji je trebao biti izgrađen u neposrednoj blizini Željezničkog kolodvora. 1925. niknula je nova zgrada, a hotel je dobio ime Esplanade. Odmah je postao središte društvenih zbivanja i omiljeno okupljalište Zagrepčana.
Početkom 2000-tih mlada prpošna djevojka postala je još mlađa zahvaljući rekonstrukciji koja je trajala gotovo dvije godine. U vrijeme najveće i najopsežnije rekonstrukcije hotela, njegov današnji generalni direktor Ivica Max Krizmanić radio je u službi sigurnosti kao čuvar, a počeo je kao vratar u studentskim danima, pa s punim pravom kaže da Esplanade nije nama samo hotel, ovo je nama nešto posebno.

Nisu rijetki ni oni koji su cijeli radni vijek proveli u hotelu. Ivan Šneler, prvi hrvatski sommelier prisjeća se srednjoškolskih dana, kada je ostao opčinjen sjajem i glamurom koji se vezao uz Esplanadu. Prolazeći kraj hotela, maštao je kako će jednog dana i on ovdje raditi, a želja koja je bila snažna pretvorila se u stvarnost, koja još i danas traje.

Iako će se većina složiti da hotel čine ljudi - njegovi zaposlenici, ljepota, otmjenost i raskoš Esplanade oduvijek je plijenila pozornost i izazivala divljenje. Smaragdna dvorana s kupolastim krovom i ukrašenim prozorima s pravom nosi titulu jedne od najljepših plesnih dvorana.

Tijekom 80 godina rada u zlatnu knjigu gostiju upisao se sam vrh svjetskog jet seta. Od Orsona Wellesa, Elizabeth Taylor, Woodyja Allena preko predsjednika država, kraljeva i prinčeva do poznatih pop i rock glazbenika.

Nakon svečanog otvorenja 1925. godine tadašnje novine objavile su sljedeće: Hotel plijeni pažnju svojim luksuzom, profinjenošću, komforom i najsuvremenijom opremom. To vrijedi i danas.