Slane pogačice

Kuhar Nikola Ivančić pripremio je 3 vrste slanih pogačica - s maslinama, ružmarinom i inćunima, s bučinim sjemenkama i bučinim uljem i one sa špekom i kobasicama. Za sve vrste postupak izrade je isti, a količina je dovoljna za 35 pogačica.

POGAČICE S MASLINAMA, RUŽMARINOM I INĆUNIMA

½ kg glatkog brašna
2 dag svježeg kvasca
1 čajna žličica soli
1 čajna žličica šećera
3 dl mlijeka
1 dl maslinovog ulja
3 dag crnih maslina
3 dag slanih inćuna
1 čajna žličica sjeckanog ružmarina
1 čajna žličica krupne soli


POGAČICE S BUČINIM SJEMENKAMA I BUČINIM ULJEM

½ kg glatkog brašna
2 dag svježeg kvasca
1 čajna žličica soli
1 čajna žličica šećera
3 dl mlijeka
1 dl bučinog ulja
5 dag bučinih sjemenki
1 čajna žličica krupne soli


POGAČICE SA ŠPEKOM I KOBASICAMA

½ kg glatkog brašna
2 dag svježeg kvasca
1 čajna žličica soli
1 čajna žličica šećera
3 dl mlijeka
5 dag pancete
5 dag kuhanih kobasica
1 dl ulja
1 čajna žličica krupne soli


Postupak:

Šećer i kvasac otopimo u mlijeku, dodajemo glatko brašno, sol, ulje i razne dodatke. Zamijesimo tijesto i ostavimo ga da odstoji 30 minuta na sobnoj temperaturi. Nauljimo površinu na kojoj će se valjati tijesto, razvučemo tijesto i oblikujemo željene oblike. Prije pečenja posipamo pogačice krupnom soli i pečemo u zagrijanoj pećnici na 180°C 10 minuta.