Kineziterapija – liječenje pokretom

Istraživanja pokazuju da čak 65% odraslih osoba u Hrvatskoj vrlo rijetko ili nikada ne vježba. Prema rezultatima Eurobarometra Hrvatska je 6% iznad europskog prosjeka, a posebno zabrinjava visok udio nedovoljno aktivne djece i mladih.

Kineziterapijske vježbe primjenjuju pokret u prevenciji i liječenju prirođenih deformacija ili povreda. Mogli bismo reći da je kineziterapija liječenje pokretom. Kineziologinja Kristina Stanić tvrdi da bi svaki dan trebalo vježbati pažljivo odabrane vježbe kako bismo svom tijelu omogućili što bolju i dulju pokretljivost. Kaže da bi se za vježbanje trebalo odvojiti vrijeme svaki dan barem malo, a da to ne zaboravite preporuča čak da kreirate podsjetnike na mobitelu. 

Kineziterapija se može provoditi u grupi, ali i kod kuće. Idealno bi bilo uklopiti vježbe u svakodnevne aktivnosti. Dok čekate na semaforu, možete razgibati vratne mišiće ili igru s djetetom pretvoriti u vježbanje. Važno se educirati i vježbe izvoditi pravilno i biti svjestan kako koristite svoj lokomotorni aparat. Na taj način vježbe se mogu izvoditi i u svakodnevnim poslovima (pranju suđa, prostiranju rublja i sl.).

Simptomi koji nas upozoravaju da nešto nije kako valja pojavljuju se mnogo prije boli, ali većinom to ne povezujemo s pogrešnim držanjem ili kretanjem. Kristina polaznike svojih treninga uči pravilnom držanju i prepoznavanju znakova tijela. Spušteno rame ili nepravilan  položaj stopala mogu biti nagovještaj budućih tegoba. Kineziterapijske vježbe nisu teške onima koji nemaju teškoća u kretanju, ali usmjereno i svjesno izvođenje vježbi dodaju im težinu i učinkovitost.

Vježbati jednako mogu i djeca i mladi kao i stariji. Tjelesna aktivnost važna je kao prevencija mnogih bolesti. Počnite promjenom lošeg držanja i primjenom pravilne tjelesne posture. Što prije osvijestimo važnost pokreta za cjelokupno zdravlje, dulje ćemo biti pokretljivi i vitalni.