'Doktor na otoku' Ugljanu

Dražen Grgurović, nekadašnji otočni liječnik opisao je u svojoj knjizi Doktor na otoku iz prve ruke, kako se prije dva desetljeća na početku karijere snalazio u uvjetima izoliranosti, daleko od kopna i bolnica.

Svako naše malo misto ima svoje doktore, pa tako i mjesta na otoku Ugljanu. Dražen Grgurović bio je mlad liječnik kad se prije 25 godina otisnuo preko mora u potrazi za poslom. Čekao ga je nepoznati otok, ljudi, mjesta, drugačiji ritam, i način života.

24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, 30 dana u mjesecu. Neočekivane i nepredviđene situacije, daleko od laboratorija, bolnice, kopna. Bilo je i zgoda i nezgoda, kojih se, tada mladi liječnik rado prisjeća.

Uz dr Dražena Grgurovića, drugi glavni lik u knjizi je Jure Bili, medicinski tehničar s dugogosišnjim iskustvom, njegov veliki oslonac u tadašnjem novom životu.

Doktor na otoku preveden je na engleski i talijanski, a uskoro bi se mogao naći i na filmskom platnu. Naime poznati producent Branko Lustig zainteresirao se za ekranizaciju ove priče.