Razgovor s autorima filma 'Ubojstva u Titovo ime'

HRT je 2. ožujka emitirao dokumentarni film Pogledi: Ubojstva u Titovo ime (Tajni odredi smrti u Njemačkoj), MORD IN TITOS NAMEN. To je najstarija nerazriješena serija ubojstava u Njemačkoj, sve do pada Berlinskoga zida u Saveznoj Republici Njemačkoj ubijeno je 30-ak protivnika jugoslavenskog režima. Većinom su to bili Hrvati u egzilu. Ubojstva su naručivana iz Beograda. Njemački istražitelji godinama su tragali za ubojicama i ljudima iz pozadine.

Jedan od glavnih igrača bio je Josip Perković. Njemačko državno odvjetništvo optužilo je ovog bivšeg visokopozicioniranog agenta tajne službe u slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića koje se dogodilo prije više od 30 godina. Perković i posljednji šef jugoslavenske tajne službe Zdravko Mustač sada odgovaraju pred sudom u Münchenu. Philipp Grüll i Frank Hofmann istražili su ovaj slučaj, baš kao i mnoge druge slučajeve. Nastao je dokumentarni film napet poput trilera Johna Le Carréa.

Pogledajte razgovor novinara HRT-a Branimira Farkaša  s autorima dokumentarnog filma Frankom Hofmannom i Philippeom Gruellom.