Vijeće HRT-a o praćenju izbora i inauguracije

Programsko vijeće HRT-a na današnjoj je sjednici raspravljalo o praćenju izbora za predsjednika Republike Hrvatske 2014. godine, s osvrtom na kritike gledatelja u vezi realizacije emisije prijenosa inauguracije predsjednice Republike.
Nakon dulje rasprave u kojoj su iznesene kritike na emisiju, Vijeće je donijelo zaključak kako ocjenjuje da je u emisiji usprkos vrsnoj tehničkoj organizaciji projekta zbog nedostatka uredničke pripremljenosti  došlo do iznošenja neprovjerenih podataka, do izostanka stilski neobilježenog načina komentiranja i do neprimjerenih komentara.
Pojedini članovi vijeća tijekom rasprave iznijeli su stavove kako su komentari voditeljice bili neprofesionalni te kako razumiju nezadovoljstvo dijela gledatelja. „Praćenje inauguracije predsjednika je najsvečaniji čin, ono što je neprihvatljivo i nedolično su komentari voditeljice, to je i nepristojno i neprofesionalno i razumijem ljude koji su sa ogorčenjem o tome govorili, mislim da je voditeljica zamijenila svoje emisije.“, rekla je članica Vijeća Neda Ritz. Član Ivica Maštruko rekao je kako u vezi prijenosa inauguracije podržava priopćenje ravnatelja programa Saše Runjića, u kojem se navodi kako je usprkos izvanrednim rezultatima gledanosti te besprijekornoj organizaciji i realizaciji projekta koji je zahtijevao angažman značajnih novinarskih, produkcijskih i tehnoloških kapaciteta, analizom utvrđeno da projekt urednički nije bio dovoljno pripremljen.
Član Vijeća Jozo Barišić rekao je kako smatra da je emisija bila ispod svih kriterija, zamjerajući nedostatak objektivnosti te je postavio pitanje odgovornosti nadređenih. Zdravko Kedžo također je istakao da je tijekom prijenosa bilo neprofesionalizma potaknutog osobnim stavom.
Vijeće je također raspravljalo i o modelima i mogućnostima cross promocije u programima HRT-a, s čim u vezi je ravnatelj Runjić rekao kako je serija Crno bijeli svijet čije je emitiranje započelo u ponedjeljak dobar primjer kako će se crosspromocija raditi i ubuduće.
Vijeće je također prihvatilo i izvješće povjerenika za korisnike usluga HRT-a.