Apoksiomenova gastronomska priča

Prije povratka poznate skulpture Apoksiomena na Lošinj, predstavljena je Apoksiomenova antička kuhinja te kuharica Apoksiomenova gastronomska priča. U projekt se uključilo 20-ak ugostitelja, kako bi turistima dočarali duh antike te ponudili delicije iz stare Grčke.

Masline punjene pistacijama, pirjani vepar, suhe smokve u vinu - samo su neka od brojnih jela u kojima će moći uživati Lošinjani i njihovi gosti. I to zahvaljujući novom projektu - Apoksiomenovoj antičkoj kuhinji.

Da je riječ o zahtjevnom turističkom proizvodu, dokazuje i to da je pripreman pune tri godine. Tumačili su se stari citati i brojni spisi, poput onih Atenejevih.

Omiljene delicije na antičkim jelovnicima bile su: kreme od ječma te maslinovo ulje i riba, a od začina su se uglavnom upotrebljavali kadulja, origano, mažuran, sezam, divlji koromač te plodovi mirte. Sve to, osim što se može kušati na miomirisnom otoku, može se pronaći na stranicama Apoksiomenove gastronomske priče - tematske kuharice izdane u sklopu ovog zanimljivog projekta.