Sajam knjiga u Leipzigu

Za hrvatski nastup na međunarodnom Sajmu knjiga u Leipzigu, koji se održava od 12. do 15. ožujka, programsku koncepciju pod nazivom Žene i povijest potpisuje gđa Alida Bremer. Na Sajmu će se u desetak programskih točaka različitih formata u sajamskim i izvansajamskim prostorima predstaviti Daša Drndić, Ivana Šojat Kuči, Ivana Simić Bodrožić i Milana Vuković Runjić te  Branko Čegec, Marko Pogačar i Daniel Rafaelić te Patricija Vodopija kao moderatorica i prevoditeljica.

Jedan od programskih vrhunaca jest razgovor između Mathiasa Énarda i Ivane Šojat Kuči. Roman Zona u kojem je jedan od glavnih junaka ratnik hrvatskog podrijetla postao je velikom svjetskom uspješnicom, a Mathias Énard slovi za jednog od najznačajnijih francuskih autora današnjice. Njegova prevoditeljica na hrvatski jezik i sama je izvrsna autorica, tako da ovaj susret pisca i njegove prevoditeljice obećava vrhunski doživljaj.

Ivana Šojat Kuči, Ivana Simić Bodrožić i Daša Drndić govorit će o svom odnosu prema prošlosti kao književnoj temi, a u večernjem programu izvan Sajma Ivana Simić Bodrožić, Marko Pogačar i Ivana Šojat Kuči razgovarat će o temama rata, izbjeglištva, društvene transformacije, urbanog života, kao i o pisanju u teškim vremenima. Marko Pogačar i Branko Čegec govorit će o poeziji i smjeni generacija u časopisu Quorum.


Valja istaknuti i nastup povjesničara filma i filmofila Daniela Rafaelića zaslužnog za otkrivanje mnogih filmova koje su Nijemci snimali na Jadranu. Ta će programska točka ujedno poslužiti i kao promocija studije Daniela Rafaelića Kinematografija u NDH, koja je sasvim sigurno zanimljiva i njemačkoj publici.

Poklanjamo dječju priču
 
Ovogodišnji program uvodi i jedan novi format koji se odvija svakodnevno u isto vrijeme pod nazivom Poklanjamo dječju priču. Glumac ili glumica kazališta Theaterturbine Leipzig čita jednu hrvatsku dječju priču ili bajku na hrvatskom štandu, a na kraju čitanja slušatelji imaju mogućnost osvojiti simbolične poklone.

Nastavljajući višegodišnju praksu zajedničkog nastupa s članicama međunarodne kulturne mreže TRADUKI, ove će se godine u programu na temu grada u književnosti predstaviti Daša Drndić, Marko Pogačar, Ivana Šojat Kuči i Branko Čegec. Na nacionalnome štandu veličine 50 četvornih metara bit će predstavljena izdanja petnaestak hrvatskih nakladnika, a troškovi izlagačkog prostora i programa iznose oko 300 tisuća kuna.