Jedna sasvim posebna profesorica

Najvažnije je sve u životu raditi s puno želje i predanosti. Takva je i profesorica Marina Kasa iz sisačke gimnazije - živi za putovanja, humanitarni rad i za svoje učenike, s kojima večeras kreće put Strasbourga. To je nagrada za odličnu pripremu i pobjedu na natjecanju Euroscola. Bili smo s njima u vrijeme priprema za debatu, prije dva i pol tjedna.
 
Kada se na jednome mjestu nađu gimnazijalci, članovi debatnog kluba i volonteri Crvenog križa - tu nikako ne može biti dosadno. Posebice kada ih vodi profesorica Marina Kasa, koju gotovo svi učenici sisačke gimnazije već godinama ocjenjuju najvišom ocjenom. Debatiraju o mnogim zanimljivim temama, a danas o - predrasudama. Nije to lagano, jer teže je, da citiramo Einsteina, razbiti predrasudu nego atom.
 
I grupa volontera Crvenog križa ostvaruje sjajne rezultate. Čišćenje snijega starim i nemoćnim osobama, prikupljanje, slaganje i raznošenje paketa humanitarne pomoći potrebitima - samo su neke od njihovih aktivnosti. Na žalost, u njihovom je gradu sve više siromašnih. Ovi mladi ljudi kažu da prije nego su počeli volontirati u Crvenom križu nisu ni znali da je stanje toliko loše.
 
Budući da je njihova omiljena profesorica i velika svjetska putnica, humanitarna pomoć ponekad završi i u udaljenim dijelovima svijeta. Jedna divna misao kaže da onaj tko nikada ne putuje, živi život pun predrasuda. Možda zbog toga i tema debatnog kluba na početku ove priče.