Puna kuća šampiona

Obitelj Muršić iz Nedelišća u blizini Čakovca generacijama uzgaja golubove. Otac Nenad i sin Vilim sjajni su nasljednici vještine uzgoja gugutavih ljepotana. Donosimo vam njihovu priču.

Nedelišće u blizini Čakovca poznato je po tradiciji uzgoja golubova. Obitelj Muršić generacijama uzgaja golubove, pa iskusno oko gospodina Nenada iz daljine od 200 metara može procijeniti kvalitetu engleskog gušana. Predstavljajući Hrvatski klub engleskog gušana - ovaj je uzgajivač čak trostruki šampion Europe. Riječ je o posebnoj rasi golubova, porijeklom iz Engleske, iz kojeg su nastale srodne vrste.
    
Najjaču tradiciju uzgoja ima Njemačka, koja je već 1809. godine imala engleske gušane, ali i u Hrvatskoj imamo dugu tradiciju i puno poznatih izlagača. Obzirom da je riječ o vrsti golubova koja se dijeli na boje te na taj način ocjenjuje na natjecanjima - u čemu na europskima prednjače Hrvati, Muršići su sa žutim - fakoima - i mužjak i ženka osvojili titulu majstora Europe, u ekipnoj konkurenciji s crvenim ženkama europski su šampioni.

Iako su engleski veliki gušani privrženi jednom partneru, s kojim uživaju u igri zavođenja i dugotrajnog ljubljenja, uzgajivači ih potiču na promjenu partnera radi kreiranja uspješnijeg potomstva. No, stari par lijepih plavih gušana donio je na svijet, uz pomoć toplog krila pismonošice, dakako, raščupanog mladog ptića. Vjerojatno će i on, kao i tisuće prethodnika mu, odlepršati u ruke nekog znalca diljem svijeta, poput šeika od Saudijske Arabije kojem je nedavno otputovalo 40 Muršićevih engleskih gušana.