Kako oživjeti kontinentalni turizam u Baranji

Full of life ili Puna života novi je slogan kojim ćemo se predstavljati turistima. No, to se ne odnosi na sve krajeve Hrvatske. Kontinetalni turizam u nas je tek u povojima, a u ovim zimskim mjesecima situacija je još gora.

Baranja - mjesto gdje kokice još uvijek bezbrižno kljucaju uz cestu. Ruralna, netaknute prirode, mamac je za turiste iz urbanih sredina. Ipak Baranja proživljava tešku turističku zimu. Gostiju je sve manje.

Baranjci koji se bave ugostiteljstvom gube vjeru u seoski turizam, jer gostiju je iz godine u godinu sve manje. Treba se okrenuti novim izazovima. Barnja ima mnogo toga za ponuditi. Lov, ribolov, umirujuća atmosfera i klima te kombinacija eko i etno turizma glavni su aduti za privlačenje ciljane publike; a to su lovci, poslovni ljudi željni odmora no i cikloturisti. Baranjski hoteli sa četiri zvjezdice nude kombinaciju staroga i modernoga.

Provozati se Baranjom na enduro motorima, projahati na konjima, pa dobro pojesti domaći obrok i popiti lokalno vino - to mora biti pun turistički pogodak! Uza sve to, Baranja ima i prekrasnu prirodu. Primjerice, Kopački rit - prirodno stanište više od 2000 bioloških vrsta okosnica je prirodnih ljepota Baranje i rijedak fenomen u svjetskim razmjerima. Najbolje očuvano močvarno područje privlači ornitologe i ljubitelje prirode, no oni ipak nisu turistička snaga.

Baranja je veliki potencijal. No i kriza je velika, pa Baranjci strpljivo čekaju proljeće i turiste.