'Najzelenija' hrvatska škola nalazi se u Lepoglavi

Izgled Osnovne škole Ante Starčevića iz Lepoglave teško može otkriti da se radi o zgradi staroj gotovo pola stoljeća. Obnovljena fasada, stolarija, vlastita solarna elektrana i odnedavno - suvremeni sustav grijanja i to toplinskim dizalicama. Prva su škola u nas koja ih ima, a izgradnju je financirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Varaždinska županija uz pomoć Ministarstva gospodarstva. Sustav je vrijedan 650 tisuća kuna, a iako ga imaju tek koji mjesec, već se isplatio.

Do sada smo za zagrijavanje škole i dvorane koristili zemni plin. Od uvođenja novog sustava uštedili smo negdje oko 20% energije, odnosno plina. Uz to, dizalice topline su obnovljivi izvori energije i znači nema zagađivanja okoliša, rekao je ravnatelj OŠ Ante Starčevića Lepoglava Ratko Tomić.  

Dizalice topline koriste podzemne vode bunarskim sustavom s geotermalnim sondama. S obzirom na to da se sustav pokazao isplativim u vrlo kratkom roku, Županija, kao jedan od nositelja projekta, planira provesti isti u još nekim školama.

Osnovna škola u Lepoglavi već tri godine ima i vlastitu solarnu elektranu. Bio je to dar grada. Proizvode struje i više nego što im treba, pa je prodaju. Novac dobiven od prodaje električne energije HEP-u škola koristi za nabavu opreme za učitelje. Prvenstveno mi je cilj da opremimo školu i učitelji  budu zadovoljniji, jer ako je zadovoljan učitelj zadovoljan je i učenik, ističe ravnatelj Tomić. 

Učenici mogu sami pratiti dnevnu potrošnju i utrošak energije, temperaturu, uštedu CO2, brzinu vjetra, kut sunčevih zraka te koliko se kilometara može proći dobivenom energijom. Obnovljivi izvori energije njima nikako nisu nepoznat pojam.

Korištenje obnovljivih izvora energije jedan je od prioriteta ne samo osnovne škole Ante Starčevića, već i cijele Lepoglave. U svojoj strategiji, Lepoglava se opredijelila biti zeleni grad, a ako je suditi po projektima koje provode samo u ovom trenutku, epicentar su pokretanja ideja i načina korištenja obnovljivih izvora energije.