Zdravi tjedan

Brza hrana poput hamburgera, pizze ili pečenih krumpirića jela su koja danas djeca najčešće konzumiraju, što u većini slučajeva dovodi do pretilosti, a kasnije i do zdravstvenih problema. Kako bi tome stala na kraj, 6. osnovna škola Varaždin posljednje tri godine provodi projekt Zdravi tjedan. Riječ je o konzumiranju zdrave hrane koju učenici sami pripremaju.

Učenici viših razreda ozbiljno su prionuli kuhanju. Natjecanje je izgledalo poput kakvog televizijskog showa, a  pripremali su svega - od pečenja u umaku, salate, njoka, pečenog krumpira pa do poznatih zagorskih štrukli.
 
Zadatak je bio pripremiti najzdraviji, a ujedno najukusniji cjeloviti obrok. Recepte adekvatne za djecu su pripremili učitelji, a cilj je bio potaknuti učenike da vide da su dovoljno sposobni da si sami od svježih namirnica mogu kod kuće pripremiti vrlo jednostavan i brz obrok.
 
Ali nisu učenici samo kuhali -  čistili su, prali suđe, meli podove, ali i zabijali čavle. U nižim razredima također su bili vrijedni - izrađivali su torbice od starih traperica, pripremali užinu od zdravih namirnica, te se natjecali u guljenju jabuka i naranča.

Projektom Zdravi tjedan želi se osvjestiti važnost zdrave i pravilne prehrane, osamostaliti dijete ali i usaditi mu osnovne radne navike..