Dani domaćih kobasica

Sveti Petar u Šumi ovog vikenda zacijelo nije bilo idealno mjesto za razmišljanje o proljetnoj dijeti. Tridesetak proizvođača tradicionalnih kobasica, te još pedesetak proizvođača drugih tradicionalnih prehrambenih proizvoda, namamilo je u ovaj gradić u središnjoj Istri između pet i sedam tisuća posjetitelja.

Od prije tri godine, kada je pokrenuta manifestacija S kobasicom u Europu, u Svetom Petru u šumi pojavilo se nekoliko proizvođača ovog iznimno popularnog prehrambenog artikla. Do kraja godine na području ove male općine bit će ih ukupno pet.

Obitelj Ljubice Franjul proizvodi 300 do 400 kilograma kobasica mjesečno. Veća proizvodnja značila bi indudtrijsku, a to ne žele. U ovom slučaju manje je više, tj. kvaliteta je bolja.


Tajna dobre kobasice

Istarske kobasice rade se i s tartufima, različitim vrstama papra, i nešto su skuplje od kontinentalnih - najniža je cijena 120 kuna za kilogram. No, Slavonci, koji nisu skloni eksperimentirati sa sastojcima, ipak su klasici ovog prehrambenog žanra.

Tajnu dobre kobasice otkriva Mato Bošnjaković iz Piškorevaca pored Đakova: Tajna je imati dobru sirovinu, začine i kvalitetnu recepturu, znači bez ikakve kemije - osnovni domaći začini sol, paprika bijeli luk i ništa drugo.

Osim degustacija, bilo je i nadmetanja u nadijevanju kobasica, a najveću brzinu i vještinu ipak je zahtijevalo - rezanje suhomesnatih proizvoda brojnim degustatorima i kupcima. Niste li bili među tim sretnicima, u prilogu pogledajte kako su kobasice zavladale središnjom Istrom.