Teine slastice i peciva: Novogodišnja torta

(za kalup promjera 22 cm)

Za 1 biskvit (potrebno ukupno 4 kom):
20 g glatkog brašna
50 g  šećera
55 g čokolade (70% kakaa)
40 g maslaca
2 žumanjka
3  bjelanjka
prstohvat soli

Za kremu:
200 g šećera
450 g maslaca
185 g čokolade 70%
6 žumanjaka

Za dekoraciju:
100 g čokolade 70%

Prvo radimo biskvit. Stavite čokoladu i maslac sa prstohvatom soli da se tope na pari. U otopljenu čokoladu dodajte 2 žumanjka i dobro promiješajte. U zasebnoj zdjeli miksajte 3 bjelanjka, i postepeno dodajte šećer. Kada bjelanjci postanu čvrsti i sjajni, umiješajte pola količine u čokoladu i žumanjke. Promiješajte špatulom kružnim pokretima i kada se sve počne spajati, dodajte ostatak bjelanjaka. Na samom kraju umiješajte prosijano brašno. Stavite u kalup promjera 22 cm obložen papirom za pečenje i pecite 20 minuta u pećnici na 180C. Ponovite recepturu 4 puta.

Sljedeći korak je priprema kreme, koju radite netom prije oblaganja torte jer se zbog velike količine maslaca i čokolade brzo stegne u frižideru a tada ju je nemoguće aplicirati. U lončić stavite šećer i malo vode (tek toliko da prekrije šećer) te pustite da zakuha do 115C. Kada ste dobili šećerni sirup, oprezno ga ulijevajte u zdjelu u kojoj ste prethodno izmiksali 6 žumanjaka. Neprestano miksajte i pazite da se sirup slijeva niz stijenku zdjele. Zatim pustite da se krema od žumanjaka miksanjem potpuno ohladi. Zadnja komponenta kreme je maslac. No, prvo sastopite čokoladu na pari. U zasebnu zdjelu stavite maslac koji miješate dok ne postane kremast, a zatim ga sjedinite sa potpuno ohlađenom rastopljenom čokoladom. Na samom kraju, u ovu smjesu dodajte kremu od žumanjaka.

Za izradu čokoladne dekoracije uzmite plitak pleh, blago ga namočite i obložite prozirnom folijom. Rastopite čokoladu na pari i razmažite na pleh.
Stavite u frižider na 15 do 20 minuta ili dok se ne stegne. Tada je možete razlomiti na komadiće i ostaviti u frižideru do uporabe.

Kada imate sve 3 komponente – biskvit, kremu i dekoraciju - spremne, spojite tortu tako da naizmjenično slažete biskvit i kremu, zatim sve ukrasite čokoladnom dekoracijom te pospete kakaom.




Tea Mamut diplomirana je slastičarka i kulinarski šef za slastice i pekarske proizvode s iskustvom rada u restoranima s Michelin zvijezdama. Rođena u Splitu 1987. godine, nakon završene srednje škole odlazi u SAD na školovanje na prestižnom Culinary Institute of America. S diplomom i iskustvom koje je stekla u SAD-u, radi u nekoliko restorana visoke kuhinje u New Yorku, Njemačkoj i Aziji, radi za Olimpijske igre u Londonu 2012., te u Hrvatskoj osmišljava liniju slastica Good Sweets. Nakon nekoliko godina provedenih na studiju i rada širom svijeta, želi se vratiti u Hrvatsku kao bazu za nastavak karijere.