Teine slastice i peciva: Krater
(za kalup promjera 25cm)
BISKVIT:
125 g brašna
1 žlica kakaa
80 g šećera
7 g ili pola vrećice praška za pecivo
50 ml ulja
50 ml mlijeka
3 jaja
prstohvat soli
KREMA:
400 ml mlijeka
50 g šećera
30 g kukuruznog škroba
4 žumanjka
1 mahuna vanilije
PRELJEV:
200 ml kiselog vrhnja
3 žlice šećera u prahu
Priprema kreme
Zakuhajte mlijeko sa vanilijom i šećerom. U zasebnoj zdjeli dobro pomiješajte žumanjke i škrob, te prelijte netom zakuhanom smjesom mlijeka, neprestano miješajući. Sve zajedno vratite u lonac i kuhajte na srednjoj vatri dok ne zakuha i počne se zgušnjavati. Prelijte kremu u plitku posudu i prekrijte prozirnom folijom tako da dodoruje površinu kreme. Stavite u frižider dok se potpuno ne ohladi.
Priprema biskvita
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Kratko izmiskajte žumanjke, ulje i mlijeko. Prosijte i promiješajte sve suhe sastojke: brašno, sol, prašak za pecivo i kakao. Zasebno izmiksajte bjelanjke sa šećerom. Kada postanu sjajni i čvrsti, dodajte smjesu od žumanjaka i lagano promiješajte. Zatim dodajte sve suhe sastojke i sve zajedno dobro promiješajte. Ulijte u kalup obložen papirom za pečenje.
Na biskvit rasporedite kremu žlicom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180° C, 30 do 40 minuta (dok se krema lagano stvrdne i dobije zlatnu boju).
Potpuno ohladite prije posluživanja, te dodajte preljev koji ćete napraviti miješanjem kiselog vrhnja i šećera.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!