Teine slastice i peciva: Krater

(za kalup promjera 25cm)

BISKVIT:
125 g  brašna
1 žlica kakaa
80 g šećera
7 g  ili pola vrećice praška za pecivo
50 ml  ulja
50 ml  mlijeka
3 jaja
prstohvat soli

KREMA:
400 ml  mlijeka
50 g  šećera
30 g  kukuruznog škroba
4 žumanjka
1 mahuna vanilije

PRELJEV:
200 ml  kiselog vrhnja
3 žlice šećera u prahu

Priprema kreme
Zakuhajte mlijeko sa vanilijom i šećerom. U zasebnoj zdjeli dobro pomiješajte žumanjke i škrob, te prelijte netom zakuhanom smjesom mlijeka, neprestano miješajući. Sve zajedno vratite u lonac i kuhajte na srednjoj vatri dok ne zakuha i počne se zgušnjavati. Prelijte kremu u plitku posudu i prekrijte prozirnom folijom tako da dodoruje površinu kreme. Stavite u frižider dok se potpuno ne ohladi.

Priprema biskvita
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Kratko izmiskajte žumanjke, ulje i mlijeko. Prosijte i promiješajte sve suhe sastojke: brašno, sol, prašak za pecivo i kakao. Zasebno izmiksajte bjelanjke sa šećerom. Kada postanu sjajni i čvrsti, dodajte smjesu od žumanjaka i lagano promiješajte. Zatim dodajte sve suhe sastojke i sve zajedno dobro promiješajte. Ulijte u kalup obložen papirom za pečenje.
Na biskvit rasporedite kremu žlicom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180° C, 30 do 40 minuta (dok se krema lagano stvrdne i dobije zlatnu boju).

Potpuno ohladite prije posluživanja, te dodajte preljev koji ćete napraviti miješanjem kiselog vrhnja i šećera.