Izvješće o radu Dokumentarnog programa HRA za 2012. godinu

Proizvodnja dokumentarnih djela zakonska je obveza Hrvatskog radija. Kako od  donošenja novog statuta ne postoji Hrvatski radio kao ustrojbena jedinica HRT-a to je obveza  tri nacionalna i osam regionalnih radijskih programa Hrvatske radiotelevizije.


Obvezu  proizvodnje dokumentarnih djela regulira stavak 2. članka 9. Zakona o HRT-u te stavak 5. tog članka koji izričito kaže da je HRT je dužan: proizvoditi i objavljivati programe igranih,  dokumentarnih, animiranih i srodnih audiovizualnih djela.

Proizvodnju dokumentarnih djela u radijskim programima HRT-a regulira i Ugovor HRT-a i Vlade RH. U članku 31. tog Ugovora piše Hrvatski radio njegovat će sve  dokumentarne forme prikladne radiofonskom izričaju, od kratkih formi do velikih dokumentarnih reportaža i dokumentarne radiodrame.

Uz govorne sadržaje dokumentirat će i glazbene događaje te posebne artističke zvukovne projekte. Ugovor zapravo u mnogome otežava izradu ovog izvještaja; umjesto da pojašnjava što se smatra pod dokumentarnim djelima on komplicira stvari.

Tako u članku 31. kao strateške teme dokumentarne produkcije Ugovor navodi svašta, od dekade obrazovanja, strategije suzbijanja zloupotrebe droga do medijske pismenosti, klimatskih promjena i povezivanja s Hrvatima izvan Republike Hrvatske.

Dalje piše na Prvom programu emitirati će se izravni prijenosi i snimke raznih društvenih, političkih i kulturnih događaja, te dokumentarne emisije iz područja kulturne  baštine. Tako pod dokumentarni sadržaj potpadaju i prijenosi sjednica Sabora, prigodnih  događanja i komemoracija, ali i dokumentarna reportaža o školovanju mladih s poteškoćama u  razvoju.

Zbog nedorečenosti loše napisanog Ugovora, a on je uz Zakon o HRT-u jedan od temelja ovog izvještaja, podneseni izvještaj neće biti reprezentativan.

Izvješće o dokumentarnim djelima emitiranim u radijskim programima u 2012. godini