Vijeće HRT-a o međunarodnim kanalima, jeziku i situaciji u programu

Programsko vijeće HRT-a na današnjoj je sjednici raspravljalo o međunarodnim kanalima HRT-a namijenjenim informiranju Hrvata izvan domovine, jeziku i govoru na HRT-u, prilagodbi programa HRT-a osobama s oštećenjima sluha i vida te o aktualnim pitanjima u programu. 

Uvodno izvješće o međunarodnim kanalima podnijela je Daria Marjanović, glavna urednica Glasa Hrvatske, koja je istaknula kako je jedan od najvažnijih ciljeva dati točnu informaciju što je moguće brže i što je moguće dalje. Također, želja je osvojiti mlađu publiku, ekonomsku emigraciju te povećati interakciju sa slušateljima. 

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman o tom je pitanju istaknuo kako su u posljednje vrijeme smanjeni troškovi distribucije programa za dijasporu zahvaljujući prelasku na emitiranje preko interneta umjesto mrežom odašiljača kao prije. Glas Hrvatske se danas distribuira isključivo preko interneta, putem audio streaminga. Da bi slušatelj došao do tog programa, može preuzeti i aplikaciju. Mi smatramo da je korisno i dalje zadržati subvencije za međunarodne kanale, ali ne više za distribuciju kao do sada već to mora biti u funkciji kreiranja kvalitetnog sadržaja, rekao je Radman.

Vijeće je iznijelo  niz prijedloga vezano uz proizvodnju i sadržaj programa, te predložilo HRT-u da redovito, a najmanje jednom godišnje izvijesti Vijeće  o ispunjavanju planova za budući razvoj međunarodnih kanala HRT-a. Vijeće također zahtijeva da HRT uskladi svoje obveze s Ugovorom te da razmotri i prijedloge Saborskog odbora za Hrvate izvan RH te Državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Izvješće o jeziku i govoru podnio je voditelj HRT-ove Službe za jezik i govor Tihomir Janjić, koji je rekao kako Služba jezični i govorni izričaj pokušava privesti onomu što gledatelji i slušatelji očekuju te lektorirati što je više moguće materijala i programa te produkcije koju radi Redakcija novih medija. Kvaliteta jezika i govora je prihvatljiva, rekao je Janjić, upozorivši kako neki novinari izbjegavaju lektore i fonetičare te kako bi lektori i fonetičari  trebali biti nazočni na audicijama. Član Vijeća Jozo Barišić upozorio je kako je potrebno više koristiti Službu za jezik i govor. 

Vijeće je o tom pitanju zaključilo kako Hrvatska radiotelevizija mora prednjačiti svojom kvalitetom posebice u području jezika i govora te nuditi sebe kao uzor I mjerilo kvalitete u pitanjima hrvatskoga jezičnog i govornog standarda. Unatoč postojanju organiziranog sustava i službi na HRT-u, Vijeće ocjenjuje da su u emisijama I programima HRT-a prisutni problemi te da pristižu primjedbe na jezik i govor. Vijeće traži od glavnog ravnatelja te ravnatelja Programa i Produkcije da u sklopu svoje odgovornosti za jezik i govor realiziraju prijedloge iznesene u Izvješću Službe za jezik i govor te da u roku od tri mjeseca izvijeste Vijeće o poduzetom, navodi se u zaključcima Vijeća.

Pojedini članovi Vijeća iznijeli su  i svoje zamjerke o načinima izvještavanja HRT-a prilikom nedavnog uhićenja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te vezano uz prosvjede branitelja. Član Vijeća Arsen Oremović iznio je stav kako u nekim segmentima HRT nije zadovoljilo

Predsjednica Vijeća Nina Obuljen osvrnula se i na predstavku predsjedničkog kandidata Ivana Rudea, koji je smatrao kako ga je HRT ignorirao. Obuljen je zatražila da se donesu pravila za praćenja predsjedničkih kandidata već u ovoj fazi, upozorivši HRT kako mora biti iznimno odgovoran.

Na to je odgovorio ravnatelj Programa HRT-a Saša Runjić koji je rekao kako je na njegovoj  listi prioriteta više od 200 gorućih točaka, stoga moli Vijeće da ima razumijevanje za okolnosti u kojima se radi. Želim apelirati na javnost da nas pusti da radimo jer mnogi od prigovora će biti riješeni sistemski. Ja sam počeo rješavati probleme, najbrže što mogu, zaključio je Runjić.

Vijeće je također  prihvatilo izvješće povjerenika usluga za razdoblje od dvije sjednice.