Rasprava o sadržajima iz kulture na programima HRT-a

Na današnjoj, 18. sjednici, PV HRT-a raspravljalo se o sadržajima iz kulture na radiju i televiziji.

Urednik HTV3 Dean Šoša uvodno je istaknuo kako na programima HRT-a nikada nije bilo više sadržaja iz kulture nego što je to danas. Razlog tomu je, osim radijskog kanala HRA3,  pokretanje kanala HTV3. No, kulturnih je sadržaja sve više i na svim drugim kanalima. Na HTV1 i HRA1 izrazito je zastupljena kultura, ustvrdio je Šoša.

Od jeseni uvodimo kratki format koji će se baviti književnošću a uvodimo i TV performans! Pokrenut ćemo emisije o filozofiji i stripu. Od jeseni ćemo imati i redoviti termin za kratki igrani film, najavio je Šoša.

Rukovoditeljica Produkcijskog odjela Kultura, umjetnost i religija Vlatka Kolarović objasnila je kako su kulturni sadržaji na HTV1 i HRA1 namijenjeni najširem krugu publike dok  HTV3 i HRA3 karakterizira visoka specijaliziranost te su to kanali za istraživanje i stvaranje. Naši su ciljevi poboljšati postojeće sadržaje, potaknuti proizvodnju umjetnosti, produkcijsku suradnju u regiji i postati nezaobilazno mjesto u kulturi.

Kolarović je najavila i kako se za HTV3 razvija kviz,  te na tragu TV kalendara - POP - kulturni kalendar.

Vijećnica Neda Ritz posebno je pohvalila urednika HTV3 Deana Šošu istaknuvši kao je stvorio bogat i raznolik program. Čestitala je ekipi HRA3 50-ti rođendan te ustvrdila kao je HRA3 postao dio hrvatske kulture. Istaknula je, također kako bi kulturnim sadržajima trebala veća financijska podloga. Nedostaje, međutim, više informacija o kulturi i umjetnosti u svijetu te sadržaja koji se bave književnošću, zaključila je Ritz.

Vijećnik Bruno Kragić ustvrdio je kako je kako je kultura na HRT-u zadovoljavajuće zastupljena, no kako nikada ne može biti dovoljno sadržaja koji se bave kulturom te da se proračuni za kulturu trebaju kontinuirano povećavati.

Vijećnici Maštruko, Barišić i Obuljen upozorili su kako im nije jasna hijerarhijska struktura ni način odlučivanja o kulturnim, kao ni ostalim, sadržajima.

Ravnateljica produkcije i v.d. ravnateljice programa Marija Nemčić odgovarajući je objasnila proces nastajanja sheme i odabira sadržaja za kanale.

Nekoliko vijećnika pitalo je što će biti s emisijom Pola ure kulture, budući da se već neko vrijeme spominje gašenje emisije. Nemojte gasiti gledane sadržaje bez jako dobrih argumenata. Strpite se dok sve dobro ne osmislite, upozorila je predsjednica vijeća Nina Obuljen.

HTV1 mora imati snažnu, veliku emisiju o kulturi. Ja smatram da kultura može više, provokativnije i modernije. Emisiji treba više prostora i veće financijske mogućnosti. Kada dobijem sve ponude, odabrat ću najbolju i tada ćemo znati što će biti i s Pola ure kulture, odgovorila je urednica HTV1 Gordana Mrđen.

Vijećnici su u nastavku raspravljali o dokumentu Strategija programa HRT-a i programskih kanala.
Vijećnik Josip Jelić ustvrdio je kako se rijetko može naći toliko kvalitetna i samokritična analiza ali i upozorio da su Strategijom postavljeni vrlo visoki ciljevi.  Vijećnici su konstatirali da je uvažena većina njihovih kritika uz iznimku one o uključivanju Vijeća u upravljanje kvalitetom.

Usvojeno je izvješće Povjerenika za korisnike usluga HRT-a u proteklom razdoblju, uz opetovanu primjedbu Vijećnika da bi trebalo naći način kako uvažavati opetovane a opravdane kritike gledatelja.

Na kraju sjednice gđa Ritz je upozorila kako smatra da su gledatelji zasićeni silinom i agresivnošću izvještavanja u informativnim emisijama HRT-a koja ih odbija. Treba razmisliti kako na prihvatljiviji način prikazivati stvarnost. Može li ostali život osim afera prodrijeti do radija i televizije?, upitala je Ritz.

Josip Jelić ustvrdio je kako su ljudi zasićeni i unesrećeni apokaliptičnim vijestima, dok Ivica Maštruko smatra da je u izričaju novinara i voditelja previše gorčine i agresivnosti.

Nakon upita predsjednice Vijeća, glavna urednica HTV1 najavila je kako će se četvrta epizoda dokumentarne serije Zločini komunizma emitirati 2. lipnja nakon rasprave o temi epizode u emisiji Fokus.