Prihvaćen plan rada i financijski plan HRT-a za 2014.

Programsko vijeće HRT-a na današnjoj je sjednici dalo pozitivno mišljenje o planu rada i financijskom planu HRT-a za 2014. godinu, koje je izložio glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman.

Obrazlažući plan, glavni je ravnatelj među ostalim najavio i kako će HRT u 2014. godini povećati sredstva namijenjena proizvodnji programa i produkciji te da su u sljedećoj godini pred HRT-om dva velika sportska događaja koja će umanjiti ta sredstva, no da će unatoč tome sljedećih godina HRT biti sposoban povećavati sredstva namijenjena programu.

Radman je dodao da je u ovoj godini učinjen ogroman napor u preustroju HRT-a te se nada kako će time dobiti alat koji će omogućiti lakše upravljanje. Godina 2014. bit će godina neizvjesnosti, slijedi i restrukturiranje te će se barem jednom ili dva puta plan morati rebalansirati. Godine 2014. uložit ćemo 115 milijuna kuna u tehnološku obnovu. Veći dio investicija ići će u informativni program i trebao bi omogućiti življu i dinamičniju obradu programa, također je najavio glavni ravnatelj.

Pojedini članovi Vijeća imali su primjedbe na plan ističući da je u nekim segmentima vrlo načelan, a predsjednica Vijeća Nina Obuljen rekla je kako još uvijek nema razrađenih strategija pojedinih kanala. Članica Vijeća Neda Ritz predložila je veću ulogu Glazbene proizvodnje HRT-a u proizvodnji programa, osobito obrazovnog i kulturnog. Član Josip Jelić zamjerio je pak što u planu ne vidi da će neki program promicati humanost i solidarnost pa je zatražio da se te stvari ugrade u program. Član Vijeća iz redova zaposlenika HRT-a Jozo Barišić ostao je suzdržan pri glasovanju o planu rada.

Također Barišić je postavio pitanje u vezi s gašenjem dopisništava u Mostaru i Sarajevu te kakvi su planovi u vezi s tamošnjim zaposlenicima. Glavni ravnatelj odgovorio je kako je formulacija o ukidanja dopisništava formalno-pravne prirode te da su već raspisani natječaji za dopisnike u tim gradovima. O važnosti dopisništava govorila je i predsjednica Vijeća Nina Obuljen istaknuvši da je svjesna troškova, no kako po pitanju dopisništava treba biti oprezan i voditi računa o tome kako će se pokrivati sve teme s njihovih područja, posebno za emisije HRT-a 4.

Glavni ravnatelj istaknuo je da se nastavlja restrukturiranje dopisništava, uvodi mobilna tehnologija i unapređuje način rada. Sve to neće rezultirati ukidanjem dopisničkih pozicija, a HRT će i dalje pokrivati cijelu zemlju. Bez obzira na troškove, dopisništva su značajna prednost HRT-a. Pokrivanje lokalnih sredina neće doći u pitanje, dapače povećat ćemo mobilnost u izvještavanju, rekao je Radman.

Na sjednici je bilo riječi i o financijskim obvezama HRT-a prema Hrvatskom audiovizualnom centru. Predsjednica Vijeća obavijestila je javnost da su članovi PV-a dobili  upozorenje HAVC-a o namjeri pokretanja ovrhe protiv HRT-a. Radman je izrazio žaljenje što se o suradnji između HRT-a i HAVC-a govori na razini incidenta. Istaknuo je da HRT prema HAVC-u izvršava obveze onom dinamikom kojom je to s HAVC-om dogovoreno i usklađeno.

Obuljen je na kraju sjednice dodala da će Vijeće izraditi izvješće o svome radu, prihvatiti ga elektroničkim putem i uputiti Saboru, a mediji će biti upoznati s njegovim sadržajem.