Plan ostvarenja zakonskih obaveza u programima HRT-a

Programsko vijeće HRT-a na današnjoj je sjednici raspravljalo o planu ostvarenja zakonskih obaveza u programima HRT-a za razdoblje 2013. / 2014., zastupljenosti programskih sadržaja na pojedinim radijskim i televizijskim kanalima, religijskome programu te ispunjavanju zakonskih obveza utvrđenih Ugovorom između HRT-a i Vlade.

Govoreći o programskim obavezama te odgovarajući na pismo upozorenja Programskog vijeća od 20. rujna ove godine,  Ravnatelj programa HRT-a Goran Rotim rekao je kako želja i namjera  unaprijediti program HRT-a, ispuniti programske obveze prema javnosti kao i odredbe Ugovora, te kako će se sve programske obveze izvršiti, a izvještaj o tome bit će dostavljen Vijeću.

Na sjednici je također bilo riječi i o gledanosti i slušanosti HRT-ovih radijskih i televizijskih kanala. Po pitanju gledanosti i slušanosti ostvarujemo napredak, 2.192.000 je naš dnevni doseg što smatramo uspjehom. Također, od zadnje sjednice pokrenute su sve planirane emisije., rekao je Rotim. Istaknuto je i kako je internetski portal HRT-a od kolovoza prošle godine pa do listopada ove godine zabilježio rast sa 36. na 14. mjesto na listi najposjećenijih portala u Hrvatskoj.

Po pitanju Religijskog programa raspravljalo se i o Ugovoru između HRT-a i Hrvatske biskupske konferencije (HBK), i to u dijelu koji se odnosi na pitanje o samostalnosti Religijskog programa.

Član Vijeća Ivica Maštruko iznio je stav kako HRT ispunjavala odredbe koje se odnose na proizvodnju i emitiranje, a vodstvu HRT-a može se sugerirati da otvori pregovore sa HBK.

HRT je ostvario inicijalne kontakte sa HBK u kojima je istaknuta namjera da se pristupi izmjenama Ugovora između HRT-a i HBK, rečeno je na sjednici.

Vijeće je donijelo zaključak kako su iznijeli niz pohvala, kritika i pitanja vezano uz ispunjavanje Ugovornih i Zakonskih obveza. Vijeće je mišljenja da u odgovorima Ravnatelja programa na pisano upozorenje PV-a  nije udovoljeno traženom, te Vijeće  u okviru svojih ovlasti nalaže da se odgovori dopune, te da se prikažu u traženom formatu, uključujući strategije programskih kanala. Vijeće također  traži od Ravnateljstva da u roku od dva tjedna dostavi PV-u rokove u kojima će izvijestiti do kada će pripremiti materijale za tematske rasprave koje je zatražilo PV kako bi moglo planirati sjednice u 2014. godini.

Na sjednici je također bilo riječi i o emisiji TV Kalendar, a član Vijeća Jozo Barišić tražio je pismeni odgovor da li je točno da se  neki dijelovi emisije TV kalendar daju na provjere izvan kuće.

Po pitanju praćenja referenduma o definiciji braka za čije je održavanje potpise prikupila Građanska inicijativa U ime obitelji, Rotim je rekao kako će se HRT držati načela jednake zastupljenost obiju strana, neće se  emitirati narudžbe za komercijalne poruke, a ujedno su i svi zaposlenici HRT-a upozoreni da postoje ova pravila. Nitko se od zaposlenika ne smije izražavati za ili protiv. Omogućit ćemo udrugama zastupljenost u našim programima po pitanju referenduma., rekao je Ravnatelj programa HRT-a.

Jedno od brojnih pitanja na sjednici bili su i natječaji za nabavu djela neovisnih proizvođača.

Predsjednica Vijeća Nina Obuljen prenijela je upit Hrvatske udruge producenata o tome zašto nisu javno objavljeni rezultati tih natječaja. Rotim je odgovorio kako su  natječaji zatvoreni 15. studenoga te je u tijeku odabir, a plan je da se do 1. prosinca proces završi te će svi sudionici o tome biti izviješteni.

Članove Vijeća zanimala je i sudbina serijala  Zločini komunizma, o čemu je HRT-u nedavno upit postavila i Matica Hrvatska. Serijal je naime u potpunosti produciran od strane HRT-a, a pojedini mediji nagađali su kao je završio u bunkeru, dok se članica Vijeća Marina Mučalo zapitala nije li riječ o cenzuri. Vodstvo HRT-a odbacilo je te navode.

Srijedom u 20 sati je vrijeme za dokumentarce. Odredila sam kada što ide. Zločini komunizma emitirat će se krajem siječnja 2014. godine, odgovorila je glavna urednica HRT 1 Gordana Mrđen.

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman odbacio je sva nagađanja o cenzuri. Apsurdna je situacija što je jedna interna stvar postala je javna i to nepotrebno. Stvari se bez potrebe politiziraju, radi se o svakodnevnim procedurama. Ni blizu onome što se želi sugerirati, nema govora o cenzuri, rekao je Radman.