Programsko vijeće HRT-a raspravljalo o propustima u središnjem Dnevniku

Programsko vijeće HRT-a na današnjoj je sjednici raspravljalo o ispunjavanju programskih načela i obveza sukladno članku 26. st. 1. Zakona o HRT-u te je zaključilo kako je u Informativnom programu HTV-a u razdoblju od održavanje prethodne sjednice PV-a, došlo do niza propusta, nepoštivanja profesionalnih standarda i nedostatka objektivnosti do eksplicitnog kršenja Zakona u slučaju odredbi o izbornoj šutnji.

Vijeće je također stava kako urednički postupak s obraćanjem Glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana u središnjem Dnevniku HTV-a 16.05. nije bio primjeren iako Programsko vijeće naglašava kako je i dan ranije u središnjem Dnevniku prilog o odluci Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa prilog napravljen neprofesionalno. 

Naime, u tom se prilogu govorilo o odluci Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa koje je zauzelo stav da je Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman prekršio je nekoliko odredbi Zakona o sprečavanju sukoba interesa zbog čega mu je Povjerenstvo o odlučivanju sukoba interesa izreklo sankciju obustave isplate dijela plaće u iznosu od 15 tisuća kuna.

Međutim, u istom prilogu nije dan prostor drugoj strani, odnosno glavnom ravnatelju HRT-a da kaže svoj stav po pitanju odluke Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, zbog čega je glavni ravnatelj dan kasnije u Dnevniku objasnio svoje viđenje situacije, a zbog čega je pak Nadzorni odbor HRT-a od Programskog vijeća zatražio neka ispita jeli glavni ravnatelj svojim istupom povrijedio programska načela HRT-a.

Programskog vijeće također se bavilo i istupom voditelja središnjeg Dnevnika Zorana Šprajca koji je u najavi središnjeg Dnevnika 26. svibnja govoreći o inicijativi „U ime obitelji“ i njihovoj akciji prikupljanja potpisa za referendum kojim bi se tražilo da u Ustav uđe odredba kako je brak zajednica muškarca i žene. Voditelj Zoran Šprajc tu je inicijativu u najavi Dnevnika nazvao „homofobnom izmjenom ustava“.

U tom smislu, Programsko vijeće je upozorilo na neprimjerenu najavu u središnjem Dnevniku 26. svibnja u kojem je urednik građane koji su potpisali peticiju U ime obitelji označio homofobima zbog čega je navedena udruga zatražila ispriku svih tijela HRT-a. 

Programsko vijeće je također pozvalo Glavnog ravnatelja i ravnatelj Programa HRT-a da poduzmu sve korake kako bi se hitno i konsekventno podigli profesionalni standardi i kako bi se eliminira svaka pristranost i nepoštivanje profesionalnih standarda u informativnom programu te poštivanje programskih načela i misijskih ciljeva HRT-a.