Kriteriji za izbora urednika - profesionalnost i kompetentnost

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman na današnjoj je sjednici Programskog vijeća HRT-a obrazložio odluke o imenovanju  glavnih urednika i ravnatelja ustrojbenih jedinica, istaknuvši kako su odluke o imenovanjima donesene po zakonu i na temelju kriterija stručnosti i profesionalnosti ponuđenih kandidata.

Sigurno da je ovaj odabir od javnog interesa i da ga treba braniti, analiza procedure može konstatirati da smo se pri odabiru držali Zakona i Statua i da nije bilo nikakvih odstupanja te da je ova procedura bila legalna i legitimna. Moja selekcija sastojala se u tome da odaberem one koji su bili kvalificirani na taj posao, rekao je Radman.

I Goran Rotim, ravnatelj Programa HRT-a  komentirao je odabir glavnih urednika televizijskih i radijskih kanala. Kriterij za izbor je bio profesionalizam, vodio sam računa o glasovima kreativnih zaposlenika koji su bili bitni, ali budući su bili savjetodavni, nisu mogli biti jedino mjerilo već jedan od kriterija za izbor. To je moj tim za koji ću ja odgovarati, naglasio je Rotim.

Novoimenovani član Vijeća iz redova zaposlenika HRT-a Jozo Barišić zatražio je objašnjenje čemu izjašnjavanje kreativnih zaposlenika HRT-a ako ono nije obvezujuće za konačan izbor.

Zašto je zakonodavac odlučio da izjašnjavanje bude neobvezujuće treba pitati zakonodavca, naime, Zakon o HRT-u predviđa neobvezna izjašnjavanja kreativnog osoblja. Mislim da smo napravili vrlo dobar izbor i moja selekcija sastojala se u tome da odaberem one koji su kvalificirani, rekao je Radman, dodavši kako se javio mali broj kandidata izvan HRT-a, što mu je žao budući da na medijskom tržištu postoji velik broj kvalitetnih ljudi.

Govoreći o izboru glavnih urednika televizijskih kanala HRT-a, Radman se osvrnuo i na napise u medijima o njegovu kumstvu s glavnim urednikom kanala HRT 1 Željkom Rogošićem. Bila je teza da je ovaj izbor bio preferencijalan, motiviran kumskim i  svjetonazorskim preferencijama. Ne vidim osnova za takvo tumačenje ovog izbora, vodili smo računa o kompetencijama onih koji će nositi naš razvoj, da budu ne samo profesionalci nego i vjerodostojno kvalificirani da rukovode ljudima i projektima, to je bio kriterij za prosuđivanje, naglasio je Radman. Radman je dodao kako se vodilo  računa i o regionalnoj zastupljenosti zaposlenika HRT-a, kao i da je bitno da kandidati budu reprezentanti mjesta na koje su izabrani.

Vijeće je također raspravljalo i o provedbi članka 11 Zakona o HRT-u koji se odnosi na nabavu djela neovisnih proizvođača, a po kojemu je HRT dužan izdvojiti najmanje 15 posto svog godišnjeg programskog proračuna.

Donedavna v.d. ravnateljica produkcije Julijana Filaković tom je prilikom istaknula kako je HRT u razdoblju od 1. siječnja do 31. 12. 2012. godine izdvojio 15,2 posto sredstava, čime je ispunio svoju zakonsku obvezu. Članica Vijeća Neda Ritz istaknula je kako je porazno da dramski program danas gotovo ništa ne proizvodi.
Glavni ravnatelj pojasnio je kako HRT ima velike ali i organizacijski uvjetovane obveze, gotovo 40% novca prikupljenog od pristojbe HRT prosljeđuje dalje a prihodi HRT-a zadnjih su godina značajno pali. Stoga je vrlo teško ispuniti sve obveze i ulagati u proizvodnju programa. Da bi uspješno mogli ostvariti svoje obveze moramo se restrukturirati i na taj način osloboditi veći dio sredstava za proizvodnju programa, rekao je Radman. Dodao je i kako će proces restrukturiranja kada započne trajati najmanje dvije godine.

Jedna od tema bio je i dokumentarni program radija i televizije, koji kako su istaknuli vijećnici, na domaćim i stranim festivalima redovito osvaja priznanja i nagrade. Član Vijeća Zoran Šangut predložio je snimanje serijala o povijesti Domovinskog rata.

Vijeće je zaključilo da HRT ispunjava svoje programske obveze.