Vijeće HRT-a o praćenju izbora za EU parlament i smjenama u Dnevniku 3

Programsko vijeće HRT-a na sjednici je raspravljalo o Pravilima o postupanju HRT-a tijekom provođenja lokalnih i prvih neposrednih izbora članova za Europski parlament.

Kako je izvijestilo programsko vodstvo, liste se predstavljaju na 4 programu televizije i  prvom programu radija, kao na i web portalu HRT-a, a kandidati će imati pravo na predstavljanje i na dva bonusa (kao i za ostale izbore).

HRT također intenzivno informira građane o europskim izborima na svim svojim kanalima.

Najavljeno je i kako će HRT nakon izbora objaviti koliko je tko utrošio u promidžbu.

Sa svoje strane ulažemo maksimum napora da se javnost uputi i približi temi o kojoj će biti riječ na izborima. Cilj je mobilizirati i motivirati javnost za izlazak na izbore i vjerujem da ćemo ispuniti očekivanja. Želimo obraniti javnu funkciju HRT-a. Ovo su burna i zahtjevna vremena, mnoge kolege u ovo izborno vrijeme trpe neopravdano visoku razinu bijesa, to jest pritisak na objektivnost. Molim da kao članovi Vijeća date podršku HRT-u, istaknuo je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman. 

Na sjednici je također istaknuto i kako je na natječaje za četiri ravnateljska mjesta (program, produkcija, tehnologija i poslovanje) te za 17 glavnouredničkih pozicija na televiziji i radiju pristigla 191 prijava, i to mahom od strane zaposlenika HRT-a.

Već ovoga tjedna  slijedi primarni selekcijski postupak u kojem će se utvrditi zadovoljavaju li kandidati uvjete za radna mjesta. Nakon selekcijskog postupka koji uključuje i intervjue s kandidatima, za mjesta Ravnatelja programa i Glavnih urednika uslijedit će izjašnjavanje novinara i kreativnog osoblja. Izbor Ravnatelja programa i Glavnih urednika trebao bi biti završen do kraja travnja.

O kandidatima za Ravnatelje produkcije, tehnologije i poslovanja neće se izjašnjavati novinari i kreativno osoblje, te bi njihov izbor trebao biti dovršen do sredine travnja.

Programsko vijeće HRT- a raspravljalo je i o prošlotjednim propustima u središnjim informativnim emisijama, prvenstveno Dnevniku 3 u kojem je gostovala saborska zastupnica Ruža Tomašić, predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević.

Pojedini članovi Vijeća kritizirali su propuste koji su se dogodili tijekom gostovanja zastupnice Tomašić u emisiji. 

Član vijeća Ivica Maštruko tako je komentirao da se neograđivanje od istupa pojedinaca na HRT-u ne može pravdati tezom o potrebi ravnopravnog iznošenja svih opcija.

Predsjednica Vijeća Nina Obuljen rekla je kako je HRT bio u pravu kada je pozvao u emisiju Ružu Tomašić. Nemate jedinstvene kriterije, niste dosljedni, u drugim situacijama niste reagirali. Spominjanje ustaša i četnika ne smije se tolerirati. U konačnici se u javnosti stekao dojam je smjena uslijedila nakon pritiska, upozorila je Obuljen referirajući se na smjene troje urednika u Dnevniku 3.

V.d. ravnateljice programa Mirjana Rakić obrazložila je kako su smjene troje urednika – Denisa Latina, Katje Kušec i Ružice Renić uslijedile jer su svi bili uključeni u proizvodnju sporne emisije ali i kako su urednici smijenjeni zbog niza ranijih uredničkih propusta. Urednici su bili dužni pratiti intervju s Tomašić i reagirati odmah uputom voditeljici kada su uočili da ona sama nije reagirala, objasnila je Rakić. 

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman smatra neprimjerenim da se cijeli HRT poistovjećuje s jednim svojim segmentom, a to je Informativni program televizije. Smatram da HRT bez obzira na to o kome se radi treba reagirati jer mora dosljedno braniti svoju nezavisnost i ja mislim da je HRT odnosno  Informativni program  s pravom reagirao na riječi koje je izgovorio predsjednik Vlade, rekao je Radman. Dodao je i kako je HRT zbog slučaja Tomašić već kažnjen upozorenjem od strane Vijeća za elektroničke medije.

Obuljen je zaključila: Mislim da je HRT jako dobro reagirao svojim priopćenjem kako bi se zaštitila neovisnost HRT-a ali je propustio obrazložiti smjene na način na koji je to učinjeno danas na Vijeću.