Radman: Tehnološka obnova i ulaganja u program HRT-a

Hrvatska radiotelevizija u 2013. će godini povećati ulaganja u program te nakon duljeg vremena investirati i u tehnološku obnovu, najavio je to glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman na današnjoj, trećoj sjednici Programskog vijeća, predstavljajući program rada i financijski plan za 2013. godinu.

Bez obzira na nepovoljne okolnosti, poslije nekoliko godina nepovoljnog trenda, ove ćemo godine povećati ulaganje u programske sadržaje. Također, prvi put nakon šest godina uspjet ćemo investirati u tehnološku obnovu HRT-a, sada smo potkapacitirani, što ostavlja posljedice, rekao je Radman.

Dodao je i kako HRT u svojem planu za 2013. predviđa i stanovita povećanja sredstava od pristojbe, budući da je i dalje velik broj korisnika radio i TV prijamnika koji ne plaćaju pristojbu. Nemamo namjeru predlagati povećanje pristojbe, istaknuo je Radman.

Poslovni plan HRT-a za 2013. godinu napravljen je prema postojećoj strukturi HRT-a, no kada Sabor prihvati novo ustrojstvo HRT-a, doći će do promjena samoga plana, i to početkom drugoga kvartala ove godine.

Članovi vijeća zatim su iznijeli svoje primjedbe na plan, koje su se među ostalim odnosile na pojedine segmente programa.

Pojedini vijećnici također su otvorili i pitanje izdvajanja sredstava HRT-a za Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), istaknuvši kako nisu zadovoljni planiranim iznosom od 14 milijuna kuna. Glavni ravnatelj Radman rekao je kako HRT želi dobre i konstruktivne odnose sa HAVC-om, upozorivši međutim kako će HRT za 2012. vjerojatno ostvariti gubitak od oko 20 milijuna kuna, što je bitan faktor koji utječe na planirana sredstva za HAVC.

Vijeće je također raspravljalo i o emisiji Slika Hrvatske, o kojoj su se posljednjih dana vodile rasprave zbog prikazivanja isječaka iz filma Kinsey Syndrome u kojem se negativno govori o znanstvenom radu Alfreda Kinseya, a u kontekstu rasprave o zdravstvenom odgoju.

Na pitanje vijećnika Josipa Jelića da glavni ravnatelj i v.d. glavnog urednika prokomentiraju što se dogodilo s nepristranošću u emisiji Slika Hrvatske v.d. glavnog urednika HTV-a Dean Šoša naglasio je kako ne želi podlegnuti politiziranju oko same emisije već se pri odluci o ukidanju emisije vodio isključivo profesionalnim argumentima. Istaknuo je kako je emisija zastupala isključivo jednu stranu, što je profesionalno nedopustivo te je urednica preuzela ulogu aktivistice, umjesto ulogu novinarke. Također, urednica je objavila film skinut s interneta bez rješavanja prava na njegovo emitiranje.

Članovi Programskog vijeća redom su poduprli v.d. glavnog urednika HTV-a Deana Šošu u njegovoj ocjeni neprofesionalnosti urednice Karoline Vidović Krišto. Skinuti film s interneta je nedopustivo za standarde javne TV, ovdje je bila riječ o jednostranom prikazu, rekao je član Vijeća Bruno Kragić, s čime se složio i Ivica Maštruko, dodajući kako je riječ o profesionalnom propustu urednice te da je potpuno nedopustivo ono što je slijedilo, da urednica i novinarka traži potporu vjerskih čelnika. Upitao je hoće li uskoro neki novinar zatražiti zaštitu čelnika političke stranke.

Sličnog je mišljenja bio i vijećnik Arsen Oremović. Ovdje je u pitanju bio ekstremni aktivizam, a posebnim problemom smatram i što HRT na tako visokim pozicijama ima ljude koji ne vide problem u skidanju filmova s interneta i nisu svjesni koliku štetu mogu prouzročiti HRT-u, upozorio je Oremović.

Neda Ritz najvećim propustom smatra što je sporna emisija bila jednostrana te ističe kako ne shvaća osporavanje prava glavnom uredniku da ukine emisiju, budući da je to njegova odgovornost i obveza.

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman je istaknuo kako nije bilo nikakva sukoba između njega i v.d. glavnog urednika u vezi s emisijom Slika Hrvatske. I on smatra kako je bilo ozbiljnih propusta u radu koji su ugrozili HRT, kao što su neovlašteno objavljivanje filma bez riješenih prava na emitiranje te sasvim jednostrana emisija.
Želim raditi s ljudima koji imaju svoj stav, ali ne želim neprofesionalnost. Znam da na HRT-u postoje rezervati u kojima su pojedinci identificirani s programskim sadržajima, no to apsolutno nije prihvatljivo, rekao je Radman.

Vijeće je poduprlo Program rada za 2013. godinu, uz primjedbu kako HRT treba ostvariti svoje obveze prema HAVC-u te prihvatiti i ostale iznesene primjedbe.

Također, Vijeće je saslušalo i prihvatilo izvješće povjerenika za korisnike usluga HRT-a.