Slano i slatko: Lepeza s pikantnim nadjevom od poriluka i bundeve

Tijesto:
300 g polubijelog pirovog ili pšeničnog brašna                  
1 mali sojin (ili obični) jogurt (125 ml)                  
oko 100 ml mlake vode                  
1 suhi kvasac                  
1 žličica soli                 
4 žlice maslinova ulja    

Nadjev:
2 žlice maslinova ulja                  
100 g poriluka narezanog na trakice                  
100 g naribane bundeve                   
50 g dimljenog tofua (ili sira)                  
nekoliko prstohvata soli                   
papar po želji                   
½  žličice muškatnog oraščića                   
2-3  žlice sojinog (ili običnog) jogurta                   
1 žlica senfa     

Za premazati:
nekoliko žlica sojinog mlijeka
2-3 žlice integralnog i crnog  sezama

Postupak:
Pomiješajte brašno, sol i kvasac. Dodajte jogurt i ulje i polako dodajte vodu. Miješajte dok ne dobijete kompaktno i glatko tijesto. Ostavite da se diže 1 sat. U međuvremenu pripremite nadjev: na maslinovu ulju pirjajte poriluk narezan na trakice, naribanu bundevu i sitno naribani tofu (ili sir). Posolite, popaprite i dodajte ½ žličice mljevenog muškatnog oraščića. Kad je gotovo, ostavite da se ohladi pa umiješajte 2-3 žlice sojinog jogurta i 1 žlicu senfa. Dignuto tijesto podijelite na 2 dijela. Jednu polovicu razvaljajte na papiru za pečenje u krug dovoljno velik da stane na veliku pliticu za pečenje. Stavite nadjev i preklopite drugim dijelom tijesta razvaljanim na istu veličinu (i taj dio razvaljajte na papiru jer ćete ga lakše prebaciti). Tijesto narežite na 4 dijela pazeći da u sredini ostane netaknuti krug. Zatim te dijelove podijelite na pola i svaki od njih na još 3 dijela. Na kraju ćete imati 24 kraka. Svaki nekoliko puta zarolajte oko svoje osi. Lepezu premažite s malo sojinog mlijeka i pospite integralnim i crnim sezamom. Pecite oko 30 minuta na 200° C.




U svojoj kuharici Slano i slatko od brašna Maja Kefeček donosi recepte za sve ljubitelje kruha, peciva i kolača. U njoj su praktični savjeti za veganske kolače od dizanog i prhkog tijesta za kruh i pizzu od cjelovitih namirnica bez jaja, šećera, umjetnih aroma i aditiva. Kuharica je proglašena najboljim hrvatskim izdanjem u kategoriji kuharica o kolačima i pecivima svjetskog priznanja Gormand World Cookbook Awards.

Za pripremu slanih i slatkih recepata Maja Kefeček rabi svježe mljeveno brašno od ekološki uzgojenih žitarica kao što je pir ili dinkel. Malim kućnim mlinom poput ovoga dobiva se najkvalitetnije brašno. U kuharici Slano i slatko od brašna 28 je recepata.